Каса не обов'язкова і чек за допомогою SMS: в магазинах запровадили новацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каса не обов'язкова і чек за допомогою SMS: в магазинах запровадили новацію

Казна та Політика
15735
З 1 серпня в Україні почався наступний етап боротьби з нелегальним бізнесом, або, точніше, наступний етап виведення його з тіні. З цього дня введено в дію програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО), які дозволяють бізнесу відмовитися від звичайного касового обладнання та перейти на “підручні засоби”.
За даними Державної податкової служби, вже в перший день роботи ПРРО на 10 годину ранку в реєстрі було зазначено 6,5 тис. таких реєстраторів.
Згідно з цим законом, переважна більшість продавців з 1 січня 2021 року мають в обов’язковому порядку видавати покупцям фіскальні чеки, які реєструються в податковій. А для цього їм потрібні реєстратори розрахункових операцій – спеціальне обладнання, за допомогою якого касовий апарат підключається до сервера податкової служби. Але звичайні РРО досить дорогі – від 5 до 15 тис. грн. Тому були розроблені програмні РРО – спеціальні додатки, які можна встановлювати на будь-які електронні пристрої: смартфони, планшети, ноутбуки, комп’ютери. ПРРО були задумані як дешева альтернатива звичайним РРО, їх використання Державна податкова служба робить безкоштовним для підприємців.
Програмні реєстратори введені в дію з 1 серпня 2020 року, щоб підприємці кілька місяців до посилення вимог мали можливість випробувати це обладнання, а розробники – виправити можливі проблеми. З 1 серпня продавці можуть відмовитися від звичайних кас і звичайних РРО та почати використовувати “віртуальні каси”. При цьому ті, хто не захоче використовувати програмне РРО, зможуть вести розрахунки з клієнтами по-старому, за допомогою звичних “реальних” кас і РРО.
Експерти вважають, що саме по собі створення програмних РРО стане революцією в сфері ритейлу (продажів).
“Попереднього разу інновацію такого масштабу в касовій техніці було впровадженоа в 2013 році. Її називали “модемізацією”: тоді касові апарати навчилися передавати дані і зберігати дані не на папері, а в електронній формі, тобто на флешці. Тоді Україна була однією з найбільш передових країн у цій сфері. Не багато країн в той час могли похвалитися аналогічною системою зі збору даних. На жаль, наступні 6 років Україна практично не розвивала свої досягнення в цій сфері і втратила свою першість. Податкова досі не вміє аналізувати зібрані дані, хоча цю технологію було задумано для того, щоб впровадити ризик-орієнтований підхід у взаємовідносинах перевіряючих і підприємців і скоротити кількість перевірок”, – розповів керівник Асоціації товарно-грошового обороту, член Української ради бізнесу Андрій Панасюк.
“Програмні РРО – інновація такого ж масштабу. Але самі по собі програмні РРО – це, можна сказати, тільки видима частина цієї нової технології. Найважливіша, на мій погляд, частина – це так званий фіскальний сервер, який збиратиме дані про продажі і фіскалізувати їх. Тобто буде реєструвати чеки і присвоювати їм фіскальні номери”, – додав він.

Найкращі кредитки для покупок в супермаркетах

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас