Як купити квартиру на дитину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як купити квартиру на дитину

Нерухомість
13322
Юридичні операції щодо майна дитини суворо контролюється державою. Повноваження дозволяти або забороняти такі угоди покладено на органи опіки та піклування (ООП).
Про це пише dom.ria.
Ця норма поширюється не лише на відчуження або управління вже наявним майном, але на його придбання, в тому числі купівлю квартири на дитину.
Такий порядок передбачено з метою захисту інтересів та прав неповнолітніх громадян. Він прописаний в 177 ст. Сімейного кодексу.
Навіщо купувати квартиру на дитину. Купівля квартири на неповнолітнього часто пов’язана з бажанням батьків наперед забезпечити дитину власною житловою площею. Це простіше, вигідніше й зручніше, ніж купувати житло на себе, а вже в майбутньому переоформляти на дитину: не доведеться робити дарчу або оформляти нерухомість в спадщину; відсутні ризики, пов’язані з поділом майна в разі розлучення батьків; виключена ймовірність посягання на квартиру третіх осіб, родичів в рамках поділу спадщини.
Така квартира спочатку належить дитині, а значить – вона захищеніша законом в контексті відчуження, використання третіми особами. Але варто врахувати, що офіційно здавати це житло в оренду, продавати й взагалі розпоряджатися ним батьки зможуть лише, якщо це дозволить Опікунська рада.
Права дитини щодо нерухомості. Сама дитина зможе вільно розпоряджатися квартирою після повноліття. У період з 14 до 18 років власник зможе це робити з письмового дозволу ООП і батьків.
Які документи потрібні для оформлення квартири на неповнолітнього:
  • свідоцтво про народження та ІПН дитини;
  • згода батьків, завірена у нотаріуса;
  • згода Опікунської ради;
  • паспорти та ідентифікаційні коди батьків.
Наявність цього пакету паперів підтверджує, що операція проводиться законно без порушення інтересів і прав неповнолітньої особи.
Процедура купівлі квартири на неповнолітнього
Придбання квартири на неповнолітнього здійснюється законними представниками цієї особи (батьками, опікунами, усиновлювачами) або з їх дозволу – залежно від віку дитини. Юридична операція можлива лише за наявності дозволу ООП і письмової згоди на угоду законних представників дитини.
Самостійна купівля квартири неповнолітнім (до досягнення 18-річного віку) неможлива з причини часткової або неповної цивільної дієздатності – самостійно укладати угоди, що засвідчуються нотаріусом, в такому статусі не можна за законом.

Довідка Finance.ua:

  • Завмерлий будівельний ринок показав ознаки життя вперше з початку коронакризи. Інвестиції українців в нове житло на початковій стадії будівництва зросли на 15%. Експерти констатують завершення коронакризи на первинному ринку нерухомості.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас