Експерт озвучив формулу, за якою українці купуватимуть газ з 1 серпня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт озвучив формулу, за якою українці купуватимуть газ з 1 серпня

Енергетика
36220
З 1 серпня ціна на газ для населення, як і для промислових споживачів, буде формуватися за принципом імпортного паритету – вартість газу на європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну.
Про це в ефірі телеканалу “Прямий” заявив директор консалтингової компанії Expro Consalting Геннадій Кобаль.
“Населення отримуватиме газ за ринковими цінами, які відповідатимуть цінам євпропейським плюс доставка в Україну. Така формула у нас зараз працює для інших сегментів, тобто для промисловості”, – зазначив експерт.
Він додав, що з 1 серпня 2020 року припинить свою дію положення про покладання спеціальних обов’язків і населення отримає можливість купувати газ у будь-якого постачальника за ринковими цінами.
Нагадаємо, уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом В. Зеленським) підхід для визначення ціни газу для населення за принципом імпортного паритету – т. зв. “Амстердам+”. Цей принцип передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів – з біржі TTF.
Аналогічний принцип – “Роттердам+” – діяв для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Ця формула також передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована з 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.
Експерт озвучив формулу, за якою українці купуватимуть газ з 1 серпня
10 липня за дорученням Офісу президента України та за посередництва Міністерства енергетики державна компанія “Центренерго” уклала контракт на купівлю українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованою за формулою “Роттердам+”.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас