На кінець року інфляція прискориться до 4,7% - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На кінець року інфляція прискориться до 4,7% - НБУ

Казна та Політика
219
Інфляція продовжує поступово прискорюватися, хоча й перебуває нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. – у другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року).
Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики.
“Інфляція продовжує поступово прискорюватися, хоча й перебуває нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. У червні вона збільшилася до 2,4% і, за оцінками Національного банку, продовжила прискорюватися і в липні. Головним чинником прискорення інфляції стало подорожчання окремих сирих продуктів харчування через несприятливі погодні умови”, – повідомив Шевченко.
Також, за його словами, погіршилися й інфляційні очікування бізнесу та населення. Водночас інфляцію гальмували слабкий внутрішній попит, сприятлива ситуація на валютному ринку та відносно низькі ціни на енергоресурси.
Новий прогноз Національного банку передбачає, що інфляція помірно зростатиме й надалі і цього року повернеться в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. У другому півріччі 2020 року інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки факторів як зовнішнього, так і внутрішнього походження.
“По-перше, це зумовлюватиметься м’якою монетарною та фіскальною політикою, які послаблять негативні ефекти COVID-19 та підтримають споживчий попит і ділову активність. По-друге, на цінах відобразиться подорожчання енергоносіїв, а також гірший врожай фруктів. Протягом 2021-2022 років інфляція продовжить перебувати в межах цільового діапазону”, – пояснив голова НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • 23 липня 2020 року Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити процентну ставку без змін – на рівні 6%. Це все ще найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.
  • В Нацбанку очікують, що облікова ставка залишиться на поточному низькому рівні принаймні до кінця цього року.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас