Обсяг готівки в обігу досяг півтрильйона гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг готівки в обігу досяг півтрильйона гривень

Валюта
945
Станом на сьогоднішній ранок загальний обсяг готівкової гривні на руках у населення, в касах банків, банкоматах і терміналах перевищив півтрильйона гривень. Темп зростання попиту на готівкову гривню прискорився до 25%.
Про це пише фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.
«В кінці 2019-го почав зростати попит на готівкову гривню. Коли почався карантин, попит тільки прискорився. Якщо торік темпи приросту становили менше 5-10% на рік, то зараз ми вийшли на 25% приросту», – повідомляє Михайло Демків.
За його словами, таке зростання обсягу готівки в системі не є свідченням емісії – економічні агенти різко почали віддавати перевагу паперовим грошам над безготівковими розрахунками.
Зокрема, в квітні (місяці жорсткого карантину) з карткових рахунків зняли на 18,7% менше, ніж місяцем раніше. Показники травня також поступаються докризовому лютому. Аналогічно просіла і кількість операцій зі зняття готівки.
Вірус дещо змінив нашу поведінку, ми стали більше розраховуватися дистанційно. Однак це не компенсувало втрати в покупках, на скорочення яких вплинув карантин (наприклад, відвідування кінотеатрів). Тому тут теж скорочення.
Депозити теж залишаються в банківській системі, тобто приріст готівки не є наслідком зняття грошових коштів з банківських рахунків.
«Ризикну припустити, що ключова причина – це сіра економіка. Якась частина працівників стала отримувати зарплату готівкою. Додати сюди тих, хто втратив роботу, і ми бачимо пояснення зменшенню обсягів видаткових операцій з використанням карток – на них стало надходити менше коштів. Очевидно, зменшилася інкасація: менший, ніж раніше, відсоток готівки потрапляє назад в банківську систему», – вважає Михайло Демків.
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас