Розумна тканина здатна змінювати свій розмір під впливом температури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розумна тканина здатна змінювати свій розмір під впливом температури

Технології&Авто
373
Більшість існуючих м’яких роботів приводяться в дію за допомогою пневматичних пристроїв, що регулюють подачу повітря. Нова технологія дозволяє контролювати розмір робота завдяки нагріванню і охолодженню розумної тканини, здатної змінювати свою форму.
Американські дослідники повідомили про створення інтелектуальної термічно активованої тканини (STAT), здатної надуватися і повертатися до нормального стану в залежності від температури пари всередині.
Головним проривом є те, що вже сьогодні тканину можна виготовляти великими партіями. Вона здійснюється у вигляді щільно закритих пакетів з використанням комерційно доступної текстильної мембрани, покритої шаром термопластичного поліуретану. Усередині STAT міститься технічна рідина під назвою NOVEC 7000, відома тим, що вона здатна випаровуватися під впливом тепла і розширювати свій об’єм до 100 разів. Це дозволяє роботу збільшувати і зменшувати внутрішній тиск в значному діапазоні. Пристрої можуть генерувати піковий тиск близько 75 кПа при кімнатній температурі.
За матеріалами:
Телеканал новин 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас