Рахункова палата назвала спірним звіт Кабміну про економію 28,2 млрд грн на публічних закупівлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата назвала спірним звіт Кабміну про економію 28,2 млрд грн на публічних закупівлях

Казна та Політика
266
Заява Мінекономіки про економію 28,2 млрд грн на публічних закупівлях в 2019 році не свідчить про ефективне і прозоре їх здійснення. У звіті міністерства не проаналізовано чинники, зокрема ті, які впливають на формування очікуваної вартості тендерів. Про це повідомила сьогодні, 10 липня, прес-служба Рахункової палати.
Таких висновків дійшли в вищому органі аудиту, проаналізувавши щорічний звіт про функціонування системи публічних закупівель та узагальнену інформацію про результати здійснення контролю в цій сфері.
Зазначається, що очікувана вартість тендерів в 2019 році склала 581,3 млрд грн. А різниця між очікуваною вартістю і переможними пропозиціями перевищила 28,2 млрд грн.
Також підкреслюється, що в звіті Мінекономіки немає інформації про ефективність і прозорість у сфері пебічних закупівель в 2019 році. А саме:
відсутній огляд взаємодії з громадськістю з питань вдосконалення системи публічних закупівель, інформування про політику та правила в цій сфері;
не оцінено гармонізацію законодавства України з нормами ЄС та реалізацію Стратегії реформування системи публічних закупівель;
не проаналізовано зменшення кількості конкурентних процедур більш ніж на 10% і суми конкурентних закупівель – на 24%.
При цьому увага зосереджена на середній кількості пропозицій на торги. Цей показник торік зріс з 2,29 до 2,39 на один тендер, або на 4,4%. Однак висновок, зроблений за цим показником, про наявність конкуренції середовища є суперечливим.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас