У Раді придумали новий податок для дрібних фермерів - DW — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді придумали новий податок для дрібних фермерів - DW

Аграрний ринок
3631
У Верховній Раді депутати від Слуги народу і групи Довіра запропонували законопроект, який запроваджує новий податок, який в основному торкнеться дрібних фермерів.
Про це пише DW у понеділок, 6 липня.
Якщо законопроект приймуть, пересічному власнику земельного паю доведеться платити до 6 тисяч гривень на рік. Ініціативу підтримує великий агробізнес, пише видання.
Дані Держгеокадастру свідчать, що близько 7 мільйонів українців мають земельні паї – в середньому близько чотирьох гектарів кожен. При цьому 4,7 мільйона власників паїв є одноосібниками, тобто обробляють свої паї самостійно. Решта паїв здаються в оренду великим агрофірмам або холдингам.
Голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський каже, що в останні роки українці все частіше відмовляються здавати землю в оренду і обробляють її самостійно.
“Після 2014 року тенденція до розірвання договорів оренди прискорилася. Відтоді на селі зростає підприємницький дух, дрібний бізнес непогано розвивається. Це створило проблеми для великих компаній”, – говорить Юхновський.
Проте відродження мікрофермерства може зупинити новий законопроект №3131 про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції, підготовлений більш ніж 30 народними депутатами фракції Слуга народу і декількома з групи Довіра.
Зокрема, проект закону вводить мінімальну податкову сплату з кожного гектара землі сільгосппризначення. У червні проект отримав “зелене світло” на прийняття за основу від комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і включений до порядку денного парламенту. Доповідачем за ним призначено народного депутата від Слуги народу Мар’яна Заблоцького.
Зараз одноосібники платять тільки земельний податок, який становить в середньому 140 гривень на гектар. Але оскільки розмір земельного податку встановлюють громади, виходячи з нормативної грошової оцінки землі, то він може становити до 300 гривень за гектар. Доходи від продажу сільськогосподарської продукції декларують ті одноосібники, хто вирощує її на власних земельних ділянках площею більше 2 гектарів. І тільки тоді виникає необхідність оплатити 18 відсотків податку з цього доходу.
Водночас великий агробізнес звинувачує одноосібників у тому, що вони зловживають можливістю не звітувати про доходи.
“Всі повинні платити податки. А у нас 30 відсотків землі обробляється “по-чорному”, неофіційно”, – говорить Алекс Ліссітса, виконавчий директор ІМК – одного з найбільших агрохолдингів України.
“Одна з основних форм наповнення бюджету ОТГ – земля сільськогосподарського призначення. Тому потрібно вводити спеціальний податок на землю для того, щоб цей податок залишався в сільській місцевості і знову ж працював на місцеву громаду”, – додав Ліссітса.
Прихильники закону також вважають, що він завадить спекуляції на ринку землі. Адже її буде невигідно утримувати, нічого не вирощуючи.

Довідка Finance.ua:

  • До Податкового Кодексу України внесли зміни які передбачають нові правила сплати податку на землю за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас