Хромаєв розкрив методи боротьби з фінансовими пірамідами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хромаєв розкрив методи боротьби з фінансовими пірамідами

Фондовий ринок
501
Фондовий регулятор вважає, що цим повинні займатися правоохоронні органи.
«З одного боку, піраміди регулювати неможливо. Але з іншого – відсутність ліцензії не означає, що компанія може крутити державі фігуру з трьох пальців і робити все, що можна робити з ліцензією, але без будь-якого контролю з боку регулятора», – розповів голова НКЦПФР Тимур Хромаєв в інтерв’ю FinClub.
Він вважає, що якщо компанія продає де-факто «цінні папери» і обіцяє де-факто якийсь дохід, то очевидно, що вона повинна відповідати законам, які ці процеси регулюють.
«Якщо є якась компанія, яка тільки збирається подати документи на отримання ліцензії, а у неї вже є десять апетитних інвесторів, готових віддати гроші за обіцянки якихось доходів, то, значить, ця компанія вже веде інвестиційну діяльність і повинна виконувати всі вимоги, які держава висуває до ведення такої діяльності», – вважає голова комісії.
Інформація про діяльність таких компаній повинна надходити до регулятора завдяки ефективній взаємодії з правоохоронними органами. «Наше завдання – все задокументувати, зібрати інформацію, оцінити наслідки для суспільства і забезпечити цими даними правоохоронні органи, щоб вони притягнули до відповідальності всіх, хто пов’язаний з такою компанією», – розповів Тимур Хромаєв.
Ситуація така, що поки діяльність таких компаній не завдала шкоди інвесторам, правоохоронцям вони не цікаві. «Проте в адміністративному законодавстві збиток розглядається інакше, ніж в кримінальному. Ми вважаємо, що суспільству завдано збитків ще до того, як десять тисяч ошуканих інвесторів вийшли на вулицю, вже завдано збитків фінансовому сектору, тому що дискредитується законодавство», – пояснив Тимур Хромаєв.
Глава комісії вважає, що незалежно від того, є ліцензія чи ні, є компанія суб’єктом господарської діяльності або це просто група людей, та якщо вона надає інвестиційну послугу, то повинна нести відповідальність перед тими людьми, у яких вона бере навіть 1 тис. грн.
«За нашою роботою з правоохоронцями ми бачимо, що постраждалих, які вклали хоча б 1 тис. грн, щорічно налічується десятки тисяч. Кількість потенційних постраждалих я б оцінював вже в сотні тисяч», – підрахував Тимур Хромаєв.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас