Через квоти на імпорт міндобрив українська економіка втратить до $238 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через квоти на імпорт міндобрив українська економіка втратить до $238 мільйонів

Казна та Політика
349
Квоти на імпорт мінеральних добрив можуть призвести до втрат української економіки на суму 100-238 млн доларів.
Така інформація міститься у відповіді представництва Європейського Союзу в Україні на запит аграрних асоціацій, ініційований Всеукраїнською аграрною радою (ВАР), повідомляє прес-служба ВАР.
“Європейський Союз виступає проти ініціативи введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив… Було підраховано, що заходи коштуватимуть фермерам 174-509 млн дол. і призведуть до втрат в економіці України на 100-238 млн дол.”, – йдеться в повідомленні.
Як зазначається, в рамках багатосторонніх правил СОТ заходи можливі тільки в тому випадку, якщо імпорт зростає різко і раптово та завдає економічної шкоди вітчизняним виробникам. Разом з тим, наголошується у відповіді представництва ЄС, для багатьох товарів, на які направлено розслідування Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ), ініційоване в серпні 2019 року, імпорт фактично зменшився. А для виробництва деяких позицій азотних добрив ситуація навіть покращилася, тому квотування імпорту міндобрив не було б юридично виправданими.
“Крім того, пропоновані Україні квоти є занадто обмежувальними. Якщо заходи будуть введені, вони негативно впливатимуть на фермерів і штучно обмежуватимуть конкуренцію на українському ринку, що призведе до зростання внутрішніх цін”, – цитують у ВАР відповідь представництва.
Як повідомляв Укрінформ, у травні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оголосило своє рішення ввести квоти на імпорт мінеральних азотних добрив в Україні на рівні близько 30% ринку. Решту обсягу ринку повинен заповнити український виробник.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас