В Україні може на 5% подорожчати цифрова техніка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може на 5% подорожчати цифрова техніка

Казна та Політика
1992
В Україні в 2020 році майже на 5% можуть подорожчати смартфони, планшети, ноутбуки, телевізори, аудіосистеми, жорсткі диски, принтери та офісний папір.
Так, після ухвалення закону про управління майновими правами правовласників і рішень Мінекономіки почне працювати збір за приватне копіювання.
Згідно з логікою авторів новації, кожен власник смартфона або телевізора завантажує на пристрій музику, фільми та електронні книги і безкоштовно їх споживає. Через це автори контенту недоотримують прибуток. Для надання правовласникам винагороди імпортери техніки повинні включити у вартість товару збір за приватне копіювання і виплачувати його організації колективного управління, яка буде виплачувати винагороду авторам.
Тим часом в Європейській Бізнес-Асоціації вважають, що подібний збір є пережитком минулого. Там також попереджають, що запропоновані тарифи збору призведуть до подорожчання легальної техніки і матеріальних носіїв.
Тим часом в Українському музичному альянсі пропонують збільшити розмір збору в 3-4 рази і стверджують: система подібних відрахувань існує в більшості країн світу. А оскільки в Україні діяли найнижчі у світі тарифи, правовласники у сфері музики та кіно прагнуть привести тарифи до середньосвітових.
У свою чергу у Всеукраїнському агентстві авторських прав заявляють, що тарифи з винагороди авторам були розраховані на підставі дослідження ринку і звітів міжнародних організацій. Поки ж переговори про розмір тарифів припинені до завершення карантину на прохання Європейської Бізнес-Асоціації. Таким чином, збори з імпортної техніки і паперу в Україні поки що не введені.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас