ICU прогнозує зниження облікової ставки НБУ на 1,5 п.п. - до 6,5% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU прогнозує зниження облікової ставки НБУ на 1,5 п.п. - до 6,5% річних

Кредит&Депозит
354
Національний банк України (НБУ) 11 червня може знизити облікову ставку на 1,5 процентного пункту (п.п.) – до 6,5% річних.
Таку думку висловив аналітик інвестиційної групи ICU Михайло Демків.
“Очікування такі, що НБУ істотно знизить ставку (11 червня. – Ред.): наш прогноз – це до 6,5%, на 1,5 п. п. Реальна процентна ставка в Україні все ще висока, отже, у НБУ немає іншого шляху, як різко зменшувати ставку”, – сказав він під час онлайн-презентації економічних прогнозів аналітиків ICU в середу.
Демків також очікує активнішого зниження облікової ставки вже восени 2020 року – до 5,5%. При цьому він допускає, що на цьому рівні показник може закріпитися до кінця року.
“Ми очікуємо на кінець року – початок наступного повернення інфляції до верхнього значення цільового діапазону НБУ (6%. – Ред.). Відповідно, є ймовірність, що в 2021 році побачимо початок циклу підвищення облікової ставки. Можливо, це буде 0,25 п. п., але НБУ, схоже, буде змушений перейти до такої політики”, – додав аналітик.
Як написав у Facebook екс-міністр економіки Тимофій Милованов, в травні інфляція в Україні сповільнилася до 1,7% в річному вимірі, що, на його думку, підтверджує критику на адресу НБУ щодо занадто високої облікової ставки.
Він вважає, що регулятор 11 травня може знизити облікову ставку навіть на 3 п.п.
“Нагадаю, що цільовий діапазон інфляції, який поставив перед собою НБУ, становить 4-6%. Тобто зараз інфляція нижча від мети. Значить, бізнес страждає більше, ніж потрібно, тому що гроші дорожчі, ніж потрібно. Також під час кризи варто додатково зменшувати облікову ставку для стимулювання економіки”, – написав Милованов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас