Рада посилює відповідальність за підкуп виборців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада посилює відповідальність за підкуп виборців

Казна та Політика
267
Народні депутати у першому читанні підтримали законопроєкт №3485, яким пропонують низку поправок до вже чинного Виборчого кодексу.
Цей проєкт закону 4 червня підтримали 292 народні обранці.
“Законопроєкт має усунути прогалини та неузгодженості, змінити строки та спростити виборчі процедури та їх уніфікацію”, – ідеться в пояснювальній записці до проєкту закону.
Спрощується доступ до місцевої влади завдяки зменшенню застави. Ми пропонуємо зменшити її вдвічі. Також ми запроваджуємо подвійне висування. Це іноваційно, такого не було в українській історії. Один і той же кандидат може висуватись і в обласну рада, і в раду ОТГ”, — зазначив голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко.
Що пропонують депутати:
  • у містах з населенням від 15 тисяч людей проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками. Лише у малих населених пунктах залишається можливість висування кандидатів шляхом самовисування. У цьому випадку виборці ставитимуть дві позначки: за партію та за кандидата від цієї партії;
  • запровадження застави для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою, в розмірі 20% від мінімальної зарплатні;
  • для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази. Так, на кожні 10 тис. виборців у містах з понад 90 тис. населення кожній партії доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню, а за мера — приблизно мільйон гривень;
  • посилити роль депутатських груп у місцевому виборчому процесі. Зараз ці групи можуть формуватися лише для роботи в парламенті, але поза ним вони не діють. Однак, проєкт закону пропонує розширити їх сферу, щоб депутатські групи змогли впливати на формування виборчих комісій за умови укладення ними угоди про співпрацю з однією партією;
  • використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на ділянці за допомогою комп’ютера, підрахунок голосів за допомогою електронних систем, подання документів кандидатами в режимі онлайн.
Планується проводити позачергові, проміжні, перші і додаткові вибори тільки два дні на рік — в останню неділю березня і останню неділю жовтня.
У рік проведення чергових місцевих виборів все голосування повинні будуть проходити тільки один раз — в останню неділю жовтня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас