Ломбардам заборонять брати з клієнтів більше, ніж коштує заставна річ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ломбардам заборонять брати з клієнтів більше, ніж коштує заставна річ

Особисті фінанси
3998
Вважається, що ломбарди відвідують в основному люди з низькими доходами, які несуть туди наявні цінності, щоб роздобути грошей до зарплати або пенсії. Також подейкують, що в ці установи часто потрапляють крадені речі – адже документи на золото і техніку тут пред’являти не потрібно.
Однією з особливостей “кредитів” від ломбардів є їх надмірна вартість. За даними НБУ, в 2019 році ломбарди брали з позичальників в середньому 215% річних. І це не рахуючи “штрафних санкцій”, які застосовуються до тих, хто не зміг вчасно розрахуватися. Проте популярність ломбардів вражає: в 2019 році в ломбардах було укладено 11,77 млн ​​кредитних договорів, за якими українці отримали 18 млрд грн. При цьому приблизно в кожному сьомому випадку заставлене майно не повернулося власнику, а було продано в рахунок погашення кредиту.
Але, мабуть, найсерйознішою проблемою для тих, хто звертається до ломбардів, є не стільки дорожнеча кредитів, скільки високі штрафні санкції за несвоєчасне його погашення. Якщо клієнт не зміг повернути гроші вчасно, він не тільки може розпрощатися із заставленою цінністю, але ще і позбутися іншого майна. Адже ломбарди сьогодні мають законне право стягнути з боржника інше майно в рахунок погашення кредиту.
НБУ має намір цю норму скасувати. За новими правилами, ломбарди зможуть вимагати від позичальника тільки суму, що не перевищує вартості заставленої речі. При цьому Нацбанк обіцяє “посилений нагляд” за дотриманням прав споживачів. А ліцензії ломбардам видаватимуть тільки після оцінки їхніх бізнес-планів.
Водночас для ломбардів спростять правила виходу на ринок і залучення грошей для свого бізнесу. А також дозволять надавати додаткові послуги, як і кредитним спілкам: обмін валют, платежі, страхування, оцінку, ремонт і т. д.

Довідка Finance.ua:

  • 12 вересня 2019 року Рада прийняла закон про «спліт». Тоді за нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент. Нацбанк анонсував серйозні зміни, які повинні наблизити українські фінансові ринки до європейських, зробити їх “прозорими” і захистити права споживачів. Нещодавно НБУ оприлюднив одну за одною шість “білих книг” – для кожного сегменту небанківського ринку, які планується реформувати.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас