Китай вперше за 26 років не встановлюватиме мету щодо ВВП на 2020 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вперше за 26 років не встановлюватиме мету щодо ВВП на 2020 рік

Світ
342
Китай не буде встановлювати цільовий показник для темпів зростання ВВП на 2020 рік через наслідки епідемії коронавірусу для економіки країни.
Про це заявив прем’єр Держради КНР Лі Кецян.
Таке відбувається вперше з 1994 року, коли Пекін почав встановлювати цільовий показник зростання ВВП.
Як повідомлялось, в 2019 році китайська економіка зросла на 6,1% – мінімальними темпами майже за тридцять років при цільовому показнику уряду КНР в 6-6,5%.
Лі Кецян зазначив, що рішення не встановлювати цільовий показник збільшення ВВП на поточний рік пов’язано з тим, що «країна стикається з факторами, вплив яких важко передбачити», в тому числі, наслідки коронавірусу, а також невизначеність у торговельній сфері.
Він зазначив при цьому, що «відсутність цільового показника дозволить нам сконцентруватися на забезпеченні стабільності і безпеки».
Відмова від мети щодо ВВП звільняє уряд від необхідності надмірного нарощування стимулів, які були потрібні б в тому випадку, якби він намагався добитися поставленої мети, кажуть експерти. Це також є негативним фактором для всього світу, враховуючи, що Китай довгий час був головним двигуном зростання світової економіки.

Довідка Finance.ua:

  • У першому кварталі 2020 року через пандемію коронавірусу та введені у зв’язку із нею карантинні заходи економіка Китаю обвалилась на рекордні 6,8% в річному вираженні, тоді як майже півстоліття росла темпами до 15% на рік.
  • Китай не знав подібного з часів розрухи і репресій «культурної революції» Мао Цзедуна кінця 1970-х років.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас