Мінфін планує перевипуск внутрішніх боргів — Марченко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін планує перевипуск внутрішніх боргів — Марченко

Казна та Політика
576
Міністерство фінансів України має намір провести перевипуск внутрішніх боргів (так званий rollover).
Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв’ю НВ Бізнес.
«На даний момент до кінця року нам потрібно запозичити близько 457 мільярдів гривень, але сюди входить все: і внутрішні запозичення, і зовнішні. Внутрішні позики ми плануємо перевипустити, зробити так званий rollover. Не бачу проблеми перевипуску внутрішніх боргів. Що стосується зовнішніх боргів, то ми намагаємося фіналізувати нашу програму з МВФ і вийти на борд найближчим часом», – повідомив міністр.
Він додав, що Україна планує отримати в цьому році від Міжнародного валютного фонду приблизно $3,5 млрд. Крім того, отримання програми МВФ дозволить розблокувати фінансування Світового банку (до $1 млрд) та отримати макрофінансову допомогу від ЄС (1,7 млрд євро).
«Це основні concessional loans, які плануємо отримати до кінця року. Потенційно вони закриють всю потребу в зовнішньому фінансуванні. Якщо побачимо необхідність додаткового фінансування, будемо позичати на внутрішньому ринку. Активний внутрішній ринок теж повинен бути одним з наших основних джерел», – сказав Марченко.
За його словами, у нерезидентів знову з’являється інтерес до облігацій внутрішньої держпозики. Мінфін хоче знижувати криву дохідності.
«Питання, чому ми маємо позичати вище ніж 11%, якщо у нас річна інфляція 2,1%, мене турбує. Тому наше завдання, в тому числі в дискусії з Нацбанком – створити умови для зниження дохідності до прийнятних рівнів», – зазначив голова Мінфіну.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас