На що скаржився бізнес під час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що скаржився бізнес під час карантину

Казна та Політика
336
Перший квартал 2020 року, незважаючи на скорочення ділової активності внаслідок запровадження карантину у другій половині березня, відзначився зростанням скарг підприємців.
Про це повідомила Рада бізнес-омбудсмена.
Рада отримала 462 звернення щодо порушень держорганів (на 12% більше проти ІV кварталу 2019 року) та закрила 295 справ (на 18% більше проти ІV кварталу 2019 року).
Скарги підприємців:
  • стосувалися безпосередньо впливу карантину на бізнес: заборона реекспорту медичної продукції,
  • відмова у реєстрації платника податків,
  • необґрунтовані розпорядження про закриття магазинів,
  • безпідставна заборона проведення навчання онлайн.
У І кварталі 2020 року 84% всіх звернень стосувалися таких блоків питань:
Податкові питання (58%). У структурі останнього предмету звернень найбільшими групами є включення платників податків до списків ризикових (44%) та виконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (38%), в той час як «класичні» скарги з блокування накладних становлять лише 18%.
Дії правоохоронних органів (11%). Компанії більше скаржилися на Національну поліцію, зокрема, повідомили про більшу кількість випадків процедурних зловживань, тоді як кількість звернень щодо бездіяльності, навпаки, зменшилась.
Дії державних регуляторів (4%). Кількість скарг на дії державних регуляторів зменшилась приблизно на третину порівняно з ІV кварталом 2019 року та І кварталом 2019 року.
Митні питання (4%). Отримали 18 звернень, що на 8 скарг більше порівняно з IV кварталом 2019 року. Це було пов’язано зі збільшенням кількості скарг, пов’язаних з визначенням митної вартості товарів та затримками митного оформлення.

Довідка Finance.ua:

  • За даними дослідницького підрозділу Advanter Group, в разі продовження карантину до кінця літа в деяких сферах діяльності очікується подальше істотне (більш 30%) скорочення персоналу.
  • Найменше постраждають компанії, що надають професійні послуги (маркетинг, консалтинг, дизайн), продовження карантину не позначиться на 36% опитаних підприємств у цій сфері.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас