Скорочення зарплат спровокувало масову відставку суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скорочення зарплат спровокувало масову відставку суддів

Казна та Політика
3887
Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький стверджує, що через скорочення зарплат багато суддів звільняться, зокрема, з апеляційних та Верховного Суду.
Про це Маловацький розповів в інтерв’ю «Главкому».
Заступник голови Вищої ради правосуддя пояснив, що у суддів є соціальна пільга – разова допомога з виходу у відставку і оскільки суттєву частину суддівського корпусу країни складають судді з чималим стажем, вони вирішили скористатися моментом і взяти велику разову виплату.
«Разова допомога вираховується від середнього розміру грошового утримання судді за останні декілька місяців перед відставкою. У проекті закону про зміни до бюджету-2020 уряд застосував безпрецедентну, з моєї точки зору, норму, змінивши умови оплати праці держслужбовців і суддів з 1 квітня, тобто заднім числом. За великим рахунком, судді розуміють, що ця норма рано чи пізно буде визнана такою, що не відповідає Конституції, або просто буде скасована законом. Але вони також розуміють, що після того, як Верховна Рада ухвалила закон про зміни до бюджету і їхнє грошове утримання суттєво зменшується, дуже скоро разову допомогу з виходу у відставку та пенсію їм будуть нараховувати, виходячи саме з цієї, зменшеної суми», – зазначив Маловацький.
Заступник голови ВРП додає, що кадровий відтік буде помітним.
«Верховний Суд втратить тих, хто потрапив туди з адвокатів і науковців. Апеляційні суди втратять суддів, бо в них працюють переважно ті, яким за п’ятдесят і у яких вже давно є право на відставку. Суддя апеляції – це, як мінімум, 15 років стажу в системі, а він зараз буде отримувати на руки 38 тис. грн. Хтось каже, що всім треба жити на мінімальну зарплату, але, вибачте, суддя ж не може чимось іншим займатися, окрім як здійсненням судочинства», – наголосив Маловацький.
Загалом, за словами заступника голови ВРП, завдяки скороченню суддівської винагороди до десяти мінімальних зарплат в період з квітня по грудень 2020 року держава зекономить близько 3 млрд грн. «Однак це навіть не покриває наявний дефіцит фонду оплати праці співробітників апарату судів. А якщо таке скорочення діятиме лише на час карантину, то зекономлена сума буде ще меншою», – зауважив Маловацький.
На думку заступника голови ВРП, можна було у системі економити на видатках, які не є першочерговими, – ремонт, придбання техніки, погашення заборгованості попередніх періодів і так далі. «Або, наприклад, запровадити перерозподіл частини суддівської винагороди на підтримання медицини в зв’язку з подоланням пандемії, а згодом повернення заборгованості у наступних періодах, але тільки з винагород, що перевищують 10 розмірів мінімальних заробітних плат. По-перше, це не було б зменшенням, по-друге, реальний і соціальний ефект був би набагато більший і сприймався би як суддями, так і суспільством», – підкреслив Маловацький.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас