Банкам стане простіше отримати рефінансування НБУ - Смолий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам стане простіше отримати рефінансування НБУ - Смолий

Казна та Політика
349
«Останній місяць ми активно працювали над комплексом заходів з підтримки економіки. За рахунок їх запровадження ми зможемо розширити для банків доступ до рефінансування, яке вони зможуть спрямувати на кредитування реального сектору економіки. Це має посилити стимулюючий ефект від зниження облікової ставки», – повідомив голова НБУ Яків Смолій.
За його словами, нові заходи будуть запроваджуватися поступово в квітні-червні.
«Ми плануємо з наступного тижня збільшити термін надання рефінансування на щотижневих тендерах з 30 до 90 днів. По-друге, ми маємо намір розширити перелік прийнятної застави для залучення банками коштів за стандартними інструментами підтримання ліквідності. Ми розглядаємо можливість включити до заставного пулу корпоративні облігації, випущені під державні гарантії, а також муніципальні облігації», – розповів Яків Смолій.
Третя новація – НБУ завершує роботу над інструментом процентного свопа, який банки зможуть використовувати для мінімізації процентного ризику. «Ми очікуємо, що він стане можливим в другому кварталі», – наголосив він.
«По-четверте, ми запровадимо довгострокові кредити рефінансування на термін до 5 років. Вони будуть надаватися під плаваючу ставку та й під ту ж заставу, що і тендерні кредити. Зараз ми завершуємо технічну підготовку до запровадження цього інструменту. Плануємо провести перший аукціон з надання довгострокового рефінансування вже в першій половині травня», – анонсував Яків Смолій.
НБУ розраховує, що «банки зможуть використовувати це рефінансування для підтримки економіки, зокрема інфраструктурних проєктів».
«Це сприятиме відновленню ділової активності та зниженню безробіття», – запевнив він.
Заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що НБУ не контролює як банки будуть витрачати ці кошти: на підтримку ліквідності, кредитування чи купівлю ОВДП.
«Це повністю їх комерційне рішення. І наразі у звязку із зниженням ставки (облікової ставки НБУ. – Ред.), мені здається, привабливість інвестування в різні інструменти збільшується», – відповів він на питання про перспективи інвестування коштів банків в ОВДП.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас