Нафтовий ринок: чи стане бензин "безкоштовним" для українців (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтовий ринок: чи стане бензин "безкоштовним" для українців (інфографіка)

Особисті фінанси
2572
Днями світ шокувала новина про те, що ціни на нафту на ринках США вперше впали не тільки до нуля, але навіть нижче, майже до мінус 40 доларів за барель. Багато хто це зрозумів так, що тепер не покупці нафти будуть за неї платити, а, навпаки, продавці почнуть їм доплачувати, Тільки б позбутися “чорного золота”, що стало непотрібним в умовах епідемії коронавірусу і кризи, що настала за нею.
Всі експерти впевнені, що на вартість бензину на наших АЗС ситуація з “безкоштовною нафтою” не вплине.
“Україна не імпортує нафту в значних обсягах, ми закуповуємо нафтопродукти, – нагадав незалежний експерт Леонід Косянчук. – Ціна на них залежить від рівня спотових (на момент угоди) цін в Європі і курсу гривні. Плюс частка податків в ціні на бензин становить 71%, це 436 доларів/тонна. А, як відомо, оплата всіх податків лягає на кінцевого споживача. Так що, якби нам хтось навіть “подарував” місячну норму споживання бензину, то через податки він би все одно коштував на АЗС не нижче ніж 12 грн/літр”.
Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев також зазначив, що Україна в основному імпортує паливо. А в його вартості ціна нафти становить не більше ніж 35%. Решта – витрати на переробку, транспортування і так далі, аж до зарплати оператора на АЗС і прибутку трейдерів.
Нафтовий ринок: чи стане бензин "безкоштовним" для українців (інфографіка)
“Ціна травневих угод з реальних продажів нафти буде розрахована як середня за квітневими котируваннями, – роз’яснив Рябцев. – Припустімо для простоти, що протягом усього квітня барель нафти коштував 30 доларів, а один день – мінус 40 доларів. Якщо 30 доларів помножити на 29 днів, відминусувати 40 доларів і поділити на 30 днів, отримаємо базову ціну для реальних угод 27,7 долара за барель. Звичайно, при перевищенні пропозиції над попитом будуть ще знижки, але очевидно, що віддавати великі обсяги нафти задарма, та ще з доплатою, навряд чи хтось буде”.
Нафтовий ринок: чи стане бензин "безкоштовним" для українців (інфографіка)
Більш того, експерти впевнені, що після поступового скасування карантину попит на нафтопродукти з осені знову підвищиться, і це призведе до зростання цін на нафту. Наскільки вона подорожчає, зараз прогнозувати складно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас