Якою буде Україна після карантину - прогнози експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якою буде Україна після карантину - прогнози експертів

Особисті фінанси
4201
Карантин став унікальним явищем для всього світу, в тому числі і для України. Багато хто говорить, що після карантину світ вже не буде колишнім, адже зміниться безліч звичних процесів. Журналісти вирішили дізнатися думку політологів, економістів, продюсерів і представників IT-індустрії.
Економіка. Олександр Хмелевський, незалежний експерт і кандидат економічних наук, прогнозує ослаблення карантину не раніше травня. Швидше за все, карантинні обмеження почнуть послаблювати після травневих свят, можливо, 12 травня.
“Багато людей залишаться без коштів до існування, очікується зростання політичної напруги. Не виключено, що в низці країн світу будуть встановлені диктаторські режими. Можливі нові збройні конфлікти і війни. Міжнародні зв’язки значно ослабнуть. Країни стануть більш закритими. Низка країн введуть візовий режим або посилять вимоги при отриманні віз”, — ділиться думкою експерт.
Микола Мельник з аналітичної групи “Левіафан” також прогнозує скасування карантину в Україні до середини травня, проте кардинальних змін не очікує.
“Заяви про те, що світ ніколи не буде таким, як до цього, ми чули і після трагедії “9/11” (серія терактів 11 вересня 2001 в США. – Ред.), і після фінансової кризи в 2008 році, і після анексії Криму, і чуємо зараз. Журналістам і політикам подобаються кліше, які добре можна тиражувати. Тому світ буде таким, як і був до цього, хіба що кожен уряд буде вважати прикладом хорошого тону оголосити про збільшення витрат на медицину”, — говорить експерт.
Юрій Подорожній, політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку, зазначає, що пандемія запустила чергову світову кризу. Такі кризи виникають кожні 10-15 років, але світ злякався сьогоднішньої кризи в першу чергу тому, що жодна система медичного обслуговування не змогла адекватно відповісти на пандемію.
“Коронавірус спровокував глибшу економічну кризу, розгрібати яку суспільство буде довше від звичайного. Але глибина і масштаби нам не відомі. Адже не зрозуміло, чи зможуть карантинні заходи локалізувати вірус, до того ж, не виключено, що на світ чекає друга хвиля. Але ж і так само можливо, що вже найближчим часом з’явиться вакцина, яка зупинить кризу і, очевидно, спровокує економічне зростання, викликане простим оптимізмом.
Чи відбудуться зміни у світовій економіці? Так, відбудуться, але причиною стане не вірус, а розвиток колосальними темпами інформаційних технологій, яким вже стає тісно не тільки в парадигмі уявлень про економіку, притаманній другій половині ХХ століття, а й – що дуже важливо – політиці. А тому коронавірус і весь галас через пандемію — це скоріше темний тунель між минулою епохою і новою. А тому міркувати про те, як ми пройдемо його, можна і потрібно. Хоча б для того, щоб не наробити чергових помилок”, — каже Подорожній.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас