Безпека коштів у банку - поради ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпека коштів у банку - поради ФГВФО

Кредит&Депозит
8659
Завчасно потурбуватися про безпеку своїх коштів у банку закликає Фонд гарантування вкладів на своїй сторінці у FACEBOOK.
Як це зробити. Впевніться, що кошти, які ви тримаєте у банку, не перевищують гарантовану суму (200 тис. грн). Якщо мова йде про депозит, сума вкладу + % мають бути в межах 200 тис. грн.
З 2012 року близько 2 млн вкладників отримали від Фонду гарантоване відшкодування на загальну суму майже 90 млрд грн.
Якщо вклад перевищує гарантовану суму.
  • Кошти фізосіб та ФОПів в одному банку відшкодовуються Фондом в межах гарантованої суми незалежно від кількості рахунків. Якщо ваш вклад у банку перевищував 200 тис. грн, щоб отримати кошти понад гарантовану суму після рішення про ліквідацію банку треба подати кредиторські вимоги.
  • Цю суму буде включено до 4-ї черги погашення кредиторських вимог до банку. Виплати кредиторам четвертої черги не гарантовані. Вони здійснюються виключно за рахунок коштів від продажу активів банку. Сума надходжень від реалізації залежить від якості активів банку.
Як убезпечити кошти понад гарантовану суму.
  • Скористайтеся правилом диверсифікації. Ви можете відкрити рахунки у кількох банках і на кожному з них тримати кошти в межах гарантованої суми відшкодування. Таким чином, кожний рахунок буде підпадати під 100% гарантію Фонду.
  • Можна диверсифікувати ризики, пов’язані з курсовими коливаннями, тримаючи декілька вкладів у різних валютах. Але в такому випадку пам’ятайте, що відшкодування коштів в іноземній валюті здійснюється у гривневому еквіваленті.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик повідомив, коли гарантована сума вкладів буде 600-800 тисяч грн.
  • Фонд гарантування вкладів розробив низку законодавчих ініціатив, мета яких – повернути кошти вкладникам 200+ та змусити акціонерів, пов’язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати заподіяні збитки.
  • Також раніше Фонд розробляв законопроект щодо підвищення граничного розміру гарантованої суми відшкодування за вкладами. Планувалось запровадження поетапного збільшення до 2027 року суми гарантованого відшкодування до 100 тис. євро в гривневому еквіваленті.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб змінив черговість виплат вкладникам, кошти яких залучалися банком з метою отримання відсотків за договорами, укладеними на індивідуальних умовах.
До речі, якщо ви вважаєте, що відсотки за вкладами в Україні не такі великі, переходьте за посиланням. Finance.ua допомагає заробляти більше на вкладах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас