Міжбанк: на ринку панує сумбур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: на ринку панує сумбур

Валюта
2722
Четвер на валютному ринку знову не дасть нудьгувати нікому: ні банкірам, ні клієнтам, ні НБУ, ні громадянам.
Після недавнього активного зниження курсу як на міжбанку, так і на готівковому ринку – вчора його вчергове вирішили хитнути вгору.
Причому почалося все з безготівкового долара, де після купівель одного з банків з іноземним капіталом курс продажу долара підтягнули до рівнів в 27,40 гривень і вище, а на цьому тлі з радістю накрутили курс і обмінки.
НБУ навмисно чи ненавмисно, але запізнився з реакцією і продавався лише під вечір по 27,40. Особливо це ринок не втихомирило, хоча при оперативному ранковому виході регулятора – цього б взагалі не сталося. Заробили на цьому спекулянти всіх мастей.
За фактом сьогодні на міжбанку панує досить великий сумбур. З одного боку – економіка продовжує перебувати на карантині, особливого попиту на валюту з боку реального сектору немає. І основні купівлі вчорашній банк-збурювач спокою робив для нерезидентів, які виводять свої ресурси, отримані від погашень ОВДП і для “дочок” іноземних компаній, що репатріюють свої дивіденди. Тобто це вже не стільки виробничий сектор, скільки багато в чому спекулятивні капітали гравців з ОВДП.
З іншого – всім експортерам вигідніше продатися подорожче і спільно з аграріями (у них посівна) – вони навіть дуже не проти знову погратися з курсом. А на малооб’ємному ринку, та ще й спільно зі спекулянтами – це досить нескладно зробити.
На нашу думку, спроби похитати курс (причому як вгору, так і вниз) сьогодні триватимуть і на міжбанку, і на готівковому ринку. Дуже шкода, що замість того, щоб займатися реальним сектором і його підтримкою в такий складний період – за фактом і НБУ, і більшість банків в основному все більше загрузають в банальних валютних спекуляціях. А вони ніколи не допомагали зростанню жодної економіки, тим більше з такою сировинною моделлю, як в Україні.
Невизначеність подальшої поведінки курсу – ось те основне, що буде сьогодні головним мотиватором для міжбанку.
Із зовнішніх факторів – опосередковано зіграє початок сьогодні офіційних консультацій країн ОПЕК+ щодо подальших перспектив квот з видобутку нафти. Підкилимні переговори з цих питань і не припинялися, звинувачення лунали з усіх боків, і сьогодні всі ці нафтовидобувні країни повинні озвучити це вже в офіційному форматі. Як швидко домовляться і чи домовляться взагалі – ось ключова інтрига найближчих днів. Від цього залежать ціни на нафту (їх зараз усіма способами намагаються підтягнути вгору) і опосередковано – обстановка на всіх світових сировинних майданчиках (не тільки по нафті) і на валютному ринку по всіх основних парах валют. У тому числі і по парі євро/долар, від поведінки якої буде залежати і курс євро щодо гривні. Валютні ралі по євро дуже вірогідні, і багато спекулянтів найближчим часом будуть на цьому активно заробляти як на зовнішніх ринках, так і на нашому міжбанку.
За нашими розрахунками – обсяги операцій на торгах у четвер складуть близько $190-230 млн при укладенні до 440-570 угод з коридором по долару на торгах в межах 27,10-27,45 гривень.
На нашу думку – основна частина покупців сьогодні не буде налаштована на подальше зростання курсу і активно побореться за його зниження. Впершись у відсутність істотного попиту на валюту – і продавці будуть змушені зменшити свої апетити.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,34 / 27,38
Євро – 29,74 / 29,78
Російський рубль – 0,3628 / 0,3635
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас