Які товари подорожчали за час карантину (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які товари подорожчали за час карантину (інфографіка)

Особисті фінанси
5719
У березні відбулося зростання цін на окремі товари: м’ясо, гречку, туалетний папір, часник, лимони, цибулю та ліки.
Про це повідомляє НБУ у своєму звіті.
“Подорожчання окремих товарів в березні зумовили декілька факторів. По-перше, ажіотажний попит. По-друге, звуження пропозиції через запровадження карантинних заходів і закриття продовольчих ринків. Також мало місце певне послаблення гривні”, – зазначили у відомстві.
Також у звіті вказано, що ціни на продукти харчування, за оперативними даними, надалі зростають, однак за останній тиждень темпи зростання зменшилися.
Так, зростання цін на м’ясо та овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків та відсутністю міжміського сполучення (відповідно, зменшенням/відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств).
“Зростання цін на послуги стримується обмеженим попитом на них. Зокрема, в останні дні практично зупинили зростання ціни на доставку із закладів громадського харчування”, – вказують у Нацбанку.
До своєрідних “індикаторів кризи” належать гречана група та туалетний папір. Також значно подорожчали продукти “антисептики” – часник, цибуля, лимони. Ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року.
Ціни на лікарські препарати зростають під тиском попиту та послаблення гривні.
Натомість зростання цін на послуги стримуюється обмеженим попитом на них. Зокрема, в останні дні практично зупинили зростання ціни на доставку із закладів громадського харчування. Незмінними залишились і послуги хімічного чищення, які доступні для замовлення через інтернет.
Також зазначили, що триває зниження цін на паливо під впливом падіння світових цін за надлишкової пропозиції та падіння попиту.

Довідка Finance.ua:

  • У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявили, що ажіотажний попит на продукти харчування, який спостерігався два останні тижні, зупинився.
  • У Київському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету також повідомляли, що ціни на продукти у київських супермаркетах зупинили своє зростання, а деякі товари подешевшали.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас