Долар по 29,5: думки експертів щодо прогнозів Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар по 29,5: думки експертів щодо прогнозів Кабміну

Валюта
31240
Кабінет міністрів опублікував оновлений макроекономічний прогноз на 2020 рік. Постанову №253 із відповідними даними від 29 березня опубліковано на сайті уряду.
Середньорічний курс гривні до долара уряд прогнозує на рівні 29,5 грн за долар. На думку економіста Андрія Мартинюка, цей прогноз все ж розрахований на отримання траншу МВФ, інакше долар може розігнатися до цієї позначки набагато раніше.
При цьому експерт нагадує: не варто сприймати курс із макроекономічного прогнозу як орієнтир для обмінних пунктів. Цей курс використовується, в першу чергу, для планування митних платежів і мало стосується готівкового долара.
“Це курсовий орієнтир для розрахунку платежів і надходжень, а також бюджетного планування, і зовсім не факт, що курс в реальності дійде до цих позначок”, – погоджується керівник аналітичного відділу компанії Forex club Андрій Шевчишин. Експерт нагадав: уряд не вперше прогнозує, де середній курс встановлюється вище поточного, але по факту курс недотягував до таких рівнів.
Що стосується готівкового “зеленого”, то, як вважає Максим Орищак, сьогодні великих можливостей для його зростання немає.
“Призупинення бізнес-активності на період карантину означає, що “зайвих грошей” у українців не буде, відповідно, не буде спекулятивного попиту на іноземну валюту, – пояснив Орищак свою думку. – Кредит від МВФ необхідний, щоб поповнити резерви НБУ для забезпечення стабільності національної валюти, покрити дефіцит державного бюджету, рефінансувати український зовнішній борг. Раніше ми розглядали кредитування МВФ як можливість для стимулювання бізнес-активності, але зараз бюджетні кошти потрібні для підтримки населення. Словом, гроші МВФ можуть підтримати бюджет для вирішення внутрішніх завдань і з виплатою за раніше взятими борговими зобов’язаннями. На валютний курс в країні новий кредит впливу не матиме, позаяк спекулянтам просто нікому “продавати ідею” необхідності купувати валюту”.
Водночас Олексій Кущ вважає: середньорічний курс долара 29,5 означає, що за розрахунками уряду до кінця року курс піде за 30.
“При цьому не так уже й важливо, чи отримаємо ми кредит МВФ: ці гроші нададуть хіба що психологічний вплив на групу “траншоприхильників”, – каже аналітик. – Потрібно розуміти: гроші МВФ чітко покриють суми, які ми повинні оплатити за боргами, і на підтримку національної валюти вони не підуть. Але, на мій погляд, є інший варіант не виймати гроші з економіки на погашення боргів – домогтися їх реструктуризації”.

Довідка Finance.ua:

  • Кабмін опублікував оновлений макропрогноз на 2020 рік: Згідно з документом, прогнози уряду такі:
  • рівень інфляції збільшився з 5,8% до 11,6%;
  • Прогноз середньорічного курсу гривні змінений з 27 грн/$ до 29,5 грн/$;
  • рівень безробіття складе 9,4%;
  • продуктивність праці впаде на 3,3%;
  • середньомісячна заробітна плата працівників брутто – 10,7 тис. нрн;
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас