Через новий "антикризовий" закон українські міста залишаться без доріг і комунальних мереж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через новий "антикризовий" закон українські міста залишаться без доріг і комунальних мереж

Казна та Політика
1592
Українські міста залишаться без левової частки фінансування через “антикризові” заходи уряду для боротьби з коронавірусом. Через податкові зміни, передбачені прийнятим 30 березня в цілому законопроектом №3275, міста недоотримають щонайменше 12 млрд грн.
За словами столичного градоначальника Віталія Кличка, в результаті прийняття цього закону у громад не буде коштів на зарплати медикам, вчителям, соцпрацівникам, вихователям, працівникам транспортної галузі та ЖКГ.
Як помітили експерти, побоювання глав українських міст цілком виправдані.
“Для Києва щомісяця це 1,4 млрд грн в середньому. Ще пару таких місяців і ми можемо забути про капремонти в інфраструктурі, в школах і лікарнях, про будівництво дитячих садків і ремонт доріг. Для будь-якого з міст 2-3 місяці дії цього закону викличуть повний колапс і зупинку, грошей не буде вистачати навіть на зарплату”, – розповів радник заступника голови КМДА Олег Попенко.
Основна проблема прийнятого законопроекту – це те, що в ньому прибрали плату за землю. А це одна з головних статей наповнення бюджету нарівні з ПДФО. Тому буквально для кожного з міських голів це серйозний удар по місцевих бюджетних програмах.
“Особливо зараз це відчувається, коли на боротьбу з коронавірусом в перших рядах стоять органи місцевого самоврядування, адже точно з них ніхто не планував щоденну дезінфекцію, зупинку підприємств. Це ще один податок, який теж не буде надходити до бюджету. А компенсацій з держбюджету чекати не варто зараз, з урахуванням економічної ситуації”, – повідомив Попенко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас