Глава Dragon Capital прогнозує падіння ВВП в Україні у 2020 р. на 4-9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Dragon Capital прогнозує падіння ВВП в Україні у 2020 р. на 4-9%

Казна та Політика
727
Економіка України скоротиться на 4% ВВП у разі карантину терміном до трьох місяців і на 9% у разі його більшої тривалості, прогнозує глава інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.
“Якщо карантин в основних країнах, у ЄС, США та в Україні зокрема, триватиме максимум три місяці й не затягнеться до другого півріччя, якщо піде на спад кількість заражених до кінця травня, і економіка зможе з третього кварталу працювати, то скорочення світового ВВП становитиме 1-2%. Це більше, ніж було в 2009-му. В Україні ВВП скоротиться на 4%”, – сказав Фіала в ефірі “Свободи слова” 20 березня.
Такий сценарій передбачає девальвацію гривні до 30 грн/$1 при інфляції на рівні 5%, а також досить велике зростання безробіття і зниження доходів бюджету, додав він.
“Якщо карантин зсунеться до червня-липня, і не можна його буде зупинити або лібералізувати, то очікуємо падіння економіки (України – ІФ) на 9% ВВП. Курс – 35 грн/$1, зростання інфляції”, – прогнозує Томаш Фіала.
Уряд насамперед має виконати умови співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вважає він.
“Це означає ухвалення двох законів. Ми сподіваємося, що на початку наступного тижня парламент збереться, і будуть проголосовані ці два закони”, – додав глава Dragon Capital.
Двома основними попередніми заходами для укладення нової програми з МВФ є ухвалення закону про ринок землі та правок до закону про банки, який унеможливлює заподіяння шкоди публічним фінансам від колишніх власників банків, свого часу виведених Національним банком з ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас