Артем Ковбель: шахрайство і COVID-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: шахрайство і COVID-19

Особисті фінанси
23828
В умовах стрімкого розростання пандемії, пов’язаної з інфікуванням COVID-19 і загальним наростанням паніки, склалися ідеальні умови для вчинення зловмисниками недобросовісних дій.
І йдеться не лише про вивезення масок і медикаментів за кордон. Зараз у багатьох країнах і містах оголошено карантин, який змушує населення все більше діджиталізуватися. Люди будуть все більше часу проводити вдома біля комп’ютерів, займаючись активним серфінгом по інтернету і працюючи з віртуальної хмари.
Це – ідеальні умови для розвитку кібершахрайства. Отже, які типи фродів переважатимуть і як себе від них захистити?
Ось які рекомендації надає Fraud Magazine:
Ризики
  • Розсилка спамових листів від псевдомедичних центрів з контролю за поширенням вірусу. Це можуть бути посилання з інформацією про методи лікування вірусу, статистикою його поширення. Відкриваючи цей лист або лінк, ви заражаєте свій комп’ютер вірусом, що веде до ризику втрати інформації або надання доступу зловмисникам до конфіденційної інформації.
  • Pump and dump-схеми. Вони більше характерні для західних країн з розвиненими фондовими ринками. Шахраї можуть розміщувати і рекламувати акції компаній, які нібито займаються випуском препаратів, здатних подолати коронавірус, заробляючи на зростанні цін таких акцій. Результатом цього є штучне надування капіталізації компанії, після чого шахраї продають свої “penny stocks” із заробітком, обвалюючи ціну акцій і залишаючи інвестора ні з чим.
  • “Камінг” з продажу продукції за допомогою онлайн-маркетплейсів, таких як Amazon і Walmart. Шахраї пропонують товари для зцілення або захисту від коронавірусу, вимагаючи за них, звісно, чималі гроші. Роблячи замовлення, покупець в результаті залишається або ні з чим, або отримує неякісну/браковану продукцію і повернути за неї гроші не зможе. Без звернення до поліції, принаймні.
  • Фейкові сайти з різного роду зборами пожертвувань на боротьбу з COVID-19 вірусом. Ваші гроші, ясна річ, ідуть у кишеню шахраям.
  • Оптовий онлайн-продаж за передоплатою масок і антисептиків в умовах їх дефіциту на ринку від фейкових продавців. Маски в даному випадку ви якщо і отримуєте, то за величезною, завищеною в десятки разів ціною.
  • Розсилка листів з продажу фейкових онлайн-карт щодо поширення вірусу на планеті. Наприклад, з посиланням на дослідження Університету Джона Хоппкінса. Переходячи з даного лінку, ви заражаєте свій ПК і так далі.
Чим більшою буде паніка навколо нової хвороби, тим більше буде з’являтися нових схем і, відповідно, ошуканих жертв…
Як захиститися?
  1. Не клікати на лінки, в яких ви не впевнені, щоб уникнути ризику зараження свого ПК.
  2. Ігнорувати онлайн-акції з вакцинації від коронавірусу і будь-яких інших, пов’язаних з вірусом пропозицій, зі значним дисконтом.
  3. Не реагувати на листи від незнайомих адресатів з пропозицією допомогти в лікуванні вірусу і в цілому не реагувати на пропозиції які не піддаються здоровій логіці.
  4. Не надсилати гроші наперед при купівлі товарів в інтернеті.
Все це, звісно, абсолютно очевидні шахрайські кейси та правила онлайн-гігієни, але в умовах турбулентності та дедалі більшої паніки ви можете про них забути. Найголовніша порада: зберігайте пильність. І будьте здорові!
Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Botique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас