Смолій назвав причини зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій назвав причини зміцнення гривні

Валюта
3720
Зміцненню гривні сприяло багато чинників. Головний – це поступове поліпшення макроекономічної ситуації в країні.
Про це повідомив глава НБУ Яків Смолій в інтерв’ю сайту “Фокус”.
“Ми не очікували такого різкого зміцнення гривні. Але цьому сприяло багато чинників. Головний – це поступове поліпшення макроекономічної ситуації в країні. Йдеться і про відновлення економічного зростання, зниження інфляції і співвідношення держборгу до ВВП, послідовну монетарну і фіскальну політику. Плюс до цього ми почали масштабну валютну лібералізацію, скасувавши за рік близько 40 обмежень на валютному ринку, а також спростили доступ іноземних інвесторів до державних цінних паперів, встановивши кореспондентські відносини з міжнародним депозитарієм Clearstream. В результаті ми побачили суттєвий приплив валюти, який значно перевищував попит на неї”, – розповідає Яків Смолій.
За його словами, ситуація на валютному ринку змінювалася в тому числі в залежності від того, притримували експортери виручку чи продавали, а також від поведінки імпортерів.
“Якби НБУ протягом року не викупив з ринку близько $8 млрд у резерви, гривня б зміцнилася ще помітніше”, – додав він.
Крім того, як зазначає глава НБУ, зміцнення гривні сприяло здешевленню енергоресурсів.
“Також зарплати наших працівників у валютному еквіваленті зросли, що стримує трудову міграцію. А вартість обслуговування державних валютних запозичень, навпаки, подешевшала в результаті ревальвації. Відтак, якщо дивитися на тривалу перспективу, зміцнення гривні мало важливі плюси для економіки”, – підсумував Смолій.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-канале Finance.ua
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас