У "Київтеплоенерго" пояснили збільшення сум у платіжках за тепло (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Київтеплоенерго" пояснили збільшення сум у платіжках за тепло (інфографіка)

Особисті фінанси
3114
Збільшення сум у платіжках за опалення в січні 2020 року в порівнянні з груднем 2019 року в Києві пов’язане з температурою повітря та вартістю газу.
Про це повідомляє пресслужба КП “Київтеплоенерго”.
У Києві нарахування за опалення у січні 2020 року в порівнянні з базовим тарифом нижчі в середньому на 18%.
Водночас, деякі клієнти зазначають, що нарахування в платіжках порівняно з січнем 2019 року або груднем 2019 року вищі. А в деяких випадках обсяги споживання тепла будинками в січні 2020 року більші, ніж минулого року, хоча зима тепліша.
Чому так відбувається:
  • вартість 1 Гкал тепла в січні 2020 року порівняно з базовою (тарифною) вартістю нижча майже на 300 грн і становить 1356,62 грн/Гкал. Це на 18% нижче базового тарифу, затвердженого на опалювальний сезон 2019/2020;
  • при нарахуваннях за тепло враховується середньомісячна температура, визначена Укргідрометцентром. Зокрема, середньомісячна температура в січні 2020 року на 2 градуси нижча, ніж в грудні 2019 року. Відповідно, збільшилися обсяги споживання тепла будинками, і це вплинуло на суми в платіжках;
  • газова «знижка» на опалення в грудні 2019 року становила 22%, а в січні 2020 року — 18% (вартість газу змінилась);

Як заощадити на комуналці 👛

  • нарахування за опалення проводяться згідно з показниками будинкових лічильників, які Київтеплоенерго фіксує в останню декаду кожного місяця (з 20-го числа до останнього дня місяця). Від того, коли були зафіксовані показники лічильника, також залежить нарахування, що відображене в платіжці клієнта. Наприклад, в грудні 2019 року показники були зафіксовані станом на 23 число, а в січні 2020 року — станом на 28-ме. Таким чином, до розрахунку береться не календарний місяць, а кількість днів від і до фіксації показань лічильників в обох місяцях. Втім, за результатами опалювального сезону загальна сума нарахувань лишається такою ж.
У "Київтеплоенерго" пояснили збільшення сум у платіжках за тепло (інфографіка)

Довідка Finance.ua:

  • Вчора, 13 лютого, глава уряду Олексій Гончарук повідомляв, що за підсумками січня, платіжка в порівнянні з груднем буде вища. З різних причин. Адже обсяг споживання збільшився, ціна на ринку зросла.
  • Плата за розподіл газу для тих споживачів, хто підключений до мереж, але газ не споживає, з березня буде встановлена на новому рівні.
  • Споживачі для зручності будуть отримувати дві платіжки за газ на одному аркуші паперу, на якому тарифи за блакитне паливо як товар і за його транспортування будуть рахуватися окремо.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас