У Нацбанку пояснили, чому зростає долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили, чому зростає долар

Валюта
6420
На початку 2020 року тренд на зміцнення гривні та падіння курсу валют, який тривав більшу частину попереднього року, змінився на поступове знецінення національної валюти України. Так, якщо наприкінці грудня 2019 року 1 долар коштував 23,2 гривні, то на початку лютого американська валюта подорожчала до понад 25 гривень.
Як пояснили у Національному банку України у відповідь на запит hromadske, девальвацію гривні спричинили одразу декілька факторів.
По-перше, на початку року збільшилися державні видатки, пов’язані з експортерами — їм відшкодовували податок на додану вартість. Експорт товарів в Україні, як і в більшості країн світу, не обкладається ПДВ (ПДВ накладають при імпорті товарів). При цьому, експортуючи, компанія формує так званий податковий кредит з ПДВ, який згодом має право відшкодувати з бюджету.
Через отримання грошей з бюджету в експортерів не було потреби продавати валюту, тому вони у січні не виходили на валютний ринок. Це зменшило пропозицію валюти, що вплинуло на курс.
По-друге, у січні 2020 року активно працювали імпортери.
«Водночас після свят імпортери, особливо споживчих товарів, поповнюють свої товарні запаси і формують дещо більший попит на валюту», — додають у Нацбанку.
Там зазначають, що девальвацію гривні викликали виключно ринкові чинники. При цьому, після зміни напрямку руху курсу валют Нацбанк не став змінювати своєї політики.
«Політика Національного банку жодним чином не змінилася — ми не впливаємо на рух курсу, курс визначається ринком. НБУ продовжує згладжувати надмірні коливання», — додали у Національному банку.
У Національному банку зростання курсу гривні у 2019 році пов’язують зі сприятливою ситуацією на світових ринках. Зокрема, високими були ціни на товари українського експорту (агропромисловості) при дуже великому врожаї. Водночас ціни на товари українського імпорту були відносно низькими (зокрема, ціни на газ та нафту).
Також у Нацбанку зазначають, що на зміцнення гривні вплинули інвестиції іноземців у державні боргові облігації — близько 4,3 мільярда доларів.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас