Кабмін вніс зміни до формування ціни газу для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін вніс зміни до формування ціни газу для населення

Особисті фінанси
2236
Кабінет Міністрів України вніс зміни до положення про покладання спеціальних зобов’язань на ринку природного газу, обмеживши ціну його продажу НАК “Нафтогаз України” населенню і тепловикам середньоарифметичним значенням ціни газу на нідерландському хабі TTF.
Відповідні зміни закріплено в постанові уряду від 24 січня 2020 року.
Що зміниться:
  • 1 січня 2020 року НАК “Нафтогаз України” здійснює продаж/постачання природного газу відповідно до пунктів 7, 8 і 11 цього Положення за цінами, що встановлюються продавцем (постачальником) і покупцем (споживачем), але не вище рівня, який, зокрема, враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) природного газу на наступну добу поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період 1-22 числа місяця постачання газу відповідно до інформації біржі Powernext/EEX, різницю (спред) між ціною на хабі TTF та кордоні України і тариф на послуги транспортування природного газу для точки входу в Україну на міждержавному з’єднанні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною;
  • з 1 січня 2020 року ціна купівлі природного газу за спецзобов’язаннями не може бути вищою за ціну її продажу відповідно до викладених вище умов плюс торговельна надбавка НАК на рівні 1,917% від цієї ціни.
Нагадаємо, з січня цього року українці почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями. Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.

Довідка Finance.ua:

  • Перерахунок плати за опалення залежить від типу палива, яке використовується постачальниками тепла в різних регіонах.
  • Як зазначають в уряді, тариф на опалення вдалося знизити на 30% завдяки зниженню ціни на газ, яка в листопаді-2019 становила 6235,5 грн за тисячу кубометрів, а в грудні впала до 4276,7 грн.
  • Заплатити за доставку газу можна онлайн. Користувачі “особистого кабінету” на сайті 104.ua з одного акаунта зможуть управляти двома комунальними послугами: розрахунками за споживання газу і за доставку газу.

Як заощадити на комуналці

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас