Рожкова пояснила, що насамперед очікують від України у МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова пояснила, що насамперед очікують від України у МВФ

Казна та Політика
662
У Міжнародному валютному фонді чекають на відкриття ринку землі в Україні та гарантій того, що банки, які раніше були визнані неплатоспроможними і знаходяться в процесі ліквідації, не повернуться на ринок.
Про це в інтерв’ю порталу “Мінфін” розповіла перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.
“Фонд хоче, щоб у нас запрацював ринок землі. Для України це ресурс, який здатний підняти економіку. МВФ не важливо, хто отримає право купувати землю – лише резиденти України чи іноземці теж. Головне – щоб з’явилася можливість інвестувати і інвестиції були захищені”, – сказала Рожкова.
Вона також зауважила, що стосується фінансової сфери, то в МВФ очікують на прийняття законопроєкту №2571 про неповернення на ринок банків , які раніше були визнані неплатоспроможними і знаходяться в процесі ліквідації.
“Якщо ж говорити про фінансову сферу, то це законопроєкт №2571, який нещодавно подав у Раду Кабмін. У ЗМІ його називають «антиколомойським», але це помилка. Він зовсім не про Коломойського. Ми працювали над цим документом дуже довго. Просто деякі речі збіглися”, – сказала Рожкова та додала, що такий закон був потрібен ще у 2015-2016 роках, коли з ринку виводилася велика кількість банків. Адже те законодавство, яке зараз регулює ці питання, писалося в період, коли на ринку не було банкрутств, воно було і залишається суто теоретичним.
“Коли ми почали застосовувати його на практиці, виявилося, що є багато моментів, які не дозволяють Нацбанку і Фонду гарантування оперативно реагувати та приймати рішення. Законопроєкт це змінює. Не можу сказати, що він дає більше повноважень Нацбанку. Але вони виписані чіткіше. Важлива норма документа — визнання банку банкрутом і ліквідація фінустанови — процеси незворотні, їх не можна повернути назад. Якщо ФГВФО вже виплатив гроші вкладникам, а завтра власник банку подає до суду і вимагає зупинити ліквідацію – що має відбуватися далі? Вкладники повинні повернути гроші Фонду гарантування? Або хтось інший повинен віддати ці гроші ФГВФО? Точно так само не можна скасувати продаж банку новому власнику”, – наголосила Рожкова.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас