Норвегія призупиняє будівництво СЕС в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія призупиняє будівництво СЕС в Україні

Енергетика
3747
Компанія Scatec Solar зупинила реалізацію проєкту з будівництва сонячної електростанції у Херсонській області. Таке рішення пояснюється анонсованими змінами в системі виплати «зеленого тарифу».
Про це повідомила керівник з управління бізнесом компанії в Україні Аліна Свідерська.
Зазначається, що рішення призупинити будівництво електростанції потужністю 65 МВт ухвалили через зміни у системі виплати «зеленого тарифу», які готує уряд. Зокрема, через ці зміни електростанція компанії може втратити можливість продавати електрику в мережу за «зеленим тарифом», тобто за більш високою, ніж ринкова, ціною.
«У цей проєкт компанія вклала 2-3 мільйони євро, і зараз його повністю зупинили», — повідомила Свідерська після засідання комітету «Європейської бізнес асоціації» з питань палива і енергетики.
За її словами, уряд планує скоротити строк, коли побудовані електростанції зможуть отримати «зелений тариф». І згідно з анонсованими датами, компанія свою електростанцію ​​добудувати не встигне.
Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних і вітроелектростанцій кошти за електроенергію. Такі тарифи встановлені вище від ринкової вартості електрики для того, щоб стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також стає дорожчою.
В умовах ринку електроенергії «зелені тарифи» електростанціям виплачує компанія «Гарантований покупець». Вона викуповує електроенергію у Енергоатому і Укргідроенерго, перепродуючи її населенню за фіксованими тарифами. Через занадто високий «зелений» тариф «Гарантований покупець» зазнає збитків, а в його платіжному балансі формується дефіцит.
Напередодні Володимир Зеленський заявив, що в Україні необхідно вирішувати питання «зелених» тарифів на продаж електричної енергії з альтернативних джерел. З компаніями, які вже підписали контракти з державою на отримання цих тарифів, будуть спілкуватися.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас