У Нацбанку пояснили причини зміцнення курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили причини зміцнення курсу гривні

Валюта
2138
Посилення гривні відбувалося внаслідок дії низки чинників.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
“У жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній. Приплив коштів іноземних інвесторів у гривневі облігації Уряду тривав, але не мав визначального впливу на валютний ринок на відміну від попередніх місяців”, – ідеться в повідомленні.
Водночас Національний банк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Загалом із початку 2019 року обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад 5,5 млрд дол. США.
Зміцнення обмінного курсу гривні зумовило стрімкіше зниження інфляції до цілі 5%, ніж передбачав останній (жовтневий) макроекономічний прогноз.
“До речі, ми купуємо набагато більше валюти ніж заводять нерезиденти. Портфель нерезидентів виріс в цьому році приблизно на 4,3 млрд дол. США, тобто перевищення об’єму купівлі для поповнення золотовалютних резервів по відношенню до того, скільки завели нерезиденти, становить більше ніж 1 млрд дол. це свідчить про те, що надлишкову пропозицію валюти на ринку формують не тільки нерезиденти”, – зазначив голова НБУ Яків Смолій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас