Коли штрафуватимуть за порушення закону про державну мову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли штрафуватимуть за порушення закону про державну мову

Особисті фінанси
1927
Штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної почнуть діяти за 2-3 роки.
“Система штрафів не починає діяти завтра. У законі ці штрафи відтерміновані на 2-3 роки. Це означає, що закон дає нам час підготуватися до імплементації на практиці”, – сказала уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова.
За порушення закону не передбачається жодного кримінального покарання.
“Кримінальної відповідальності за порушення закону про державну мову немає. Передбачена адміністративна відповідальність. Це штрафи різного рівня, на сьогодні – від 200 до 700 неоподаткованих мінімумів, це 9800-11900 грн умовно. Треба стежити за курсом”, – сказала Монахова.
Уповноважена із захисту державної мови зазначила, що основне завдання закону – забезпечити права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою.
“Якщо людина постає перед державою як громадянин і звертається до держави “захисти мене”, “навчи мене”, “дай мені роботу”, то тут держава вимагає використання державної мови”, – сказала Монахова.
Мовний омбудсмен наголосила, що українська мова є інструментом залучення громадянина до суспільства – це можливість вступити до університету, потрапити на державну службу, служити в українській армії.

Довідка Finance.ua:

  • 25 квітня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас