Закон про мову набрав чинності: кого і на скільки зможуть штрафувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про мову набрав чинності: кого і на скільки зможуть штрафувати

Казна та Політика
10206
У вівторок, 16 липня, в Україні почав діяти Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.
Документ почав діяти через два місяці після публікації його в газеті “Голос України”.
Зараз уряд працює над створенням Нацкомісії зі стандартів державної мови. Також буде необхідно призначити представника з захисту державної мови (нова посада, інституцію якої ще не створено). Їхніми головними завданнями будуть ратифікація вимог до рівнів володіння українською мовою для тих, хто хоче отримати громадянство, проведення іспитів і видача сертифікатів за їх результатами. Також він буде приймати скарги і штрафувати за порушення прийнятого закону в сфері послуг.
Кого і на скільки будуть штрафувати за порушення? За відмову в спілкуванні державною мовою зможуть отримати штраф держслужбовці та органи влади. У сфері обслуговування за порушення співробітників виписувати стягнення будуть безпосередньо компаніям, на які вони працюють.
Після отримання першої скарги нова Комісія проведе перевірку, після другої – випише попередження, а після третьої – штраф. Його можна буде оскаржити в суді. Така система почне діяти через три роки.
Розміри штрафів:
  • 3,4-5,1 тис. грн – такий штраф чекає працівників сфери науки, культури, спорту, охорони здоров’я, видавництва, телекомунікації та поштового зв’язку, а також порушення в інтерфейсах програм і сайтів, в публічних оголошеннях і заходах, рекламі, транспорті;
  • 3,4-6,8 тис. грн – сума, яку заплатять за порушення під час засідань, зустрічей, робочого спілкування і документообігу в органах влади, державних органах, комунальних підприємствах, судах, Збройних силах України та правоохоронних органах;
  • 5,1-6,8 тис. грн – за відмову надавати інформацію про товари і послуги українською мовою;
  • 6,8-8,5 тис. грн – такі штрафи будуть застосовуватися для сфери друкованих ЗМІ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас