У Мінфіні пояснили шлях до зменшення держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні пояснили шлях до зменшення держборгу

Казна та Політика
707
Державний борг зменшуватиметься, коли в Україні запрацюють ухвалені Верховною Радою законопроекти, що наповнюватимуть дохідну частину держбюджету.
Про це заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.
Так, Маркарова відповіла на запитання, яким чином буде зменшуватись частка запозичень в дохідній частині держбюджету України.
“Зростання загальної частки боргу йде набагато меншими темпами, ніж зростання нашої економіки. Коли можна буде повністю відмовитись від цього і перейти до виходу до ринків на розвиткові проекти? Це тоді, коли в нас повністю запрацюють ті закони, які ми тут ухвалили. Коли ми поборемо дефіцит держбюджету. Коли в нас пройде приватизація, коли в нас збільшаться надходження, не збільшуючи при цьому ставки податків. Саме тоді ми зможемо перейти до зменшення запозичень”, – повідомила глава Мінфіну.
Міністр наголосила, що протягом останніх років економіка України поступово зростає. Тому закладений у бюджеті дефіцит поступово зменшується. Так, майже з 10% загального дефіциту, який був станом на 2013-й рік, Україна дійшла до 2,3% дефіциту бюджету.
“А на наступний рік наш бюджет закладає показник у 2% всього дефіциту. Відповідно, запозичувати ми будемо менше. Головна причина того, що у нас є борг – дефіцитний бюджет. Саме тому фіскальна консолідація, а по-простому, “витрачання стільки, скільки заробляємо” – це наша стратегія, яку ми чітко імплементуємо”, – заявила Маркарова.
Нагадаємо, глава Мінфіну заявила, що в 2020 році державний борг України повинен становити менше ніж 50% валового внутрішнього продукту (ВВП).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас