Міжбанк: перший день грудня буде цікавим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: перший день грудня буде цікавим

Валюта
855
Перший робочий день грудня буде не дуже великим за обсягами (за нашими розрахунками до $210 млн при здійсненні до 540 угод), але досить цікавим з точки зору поведінки курсу протягом сесії.
Статистика міжбанку буде скромною завдяки ефекту першого дня місяця. У цей день більшість клієнтів підбивають підсумки минулого звітного періоду і остаточно визначаються із завданнями на новий.
Це зазвичай знижує їх активність в частині виставлення заявок на торги, і це позначається на загальному стані міжбанку.
Але з іншого боку – саме низькі обсяги торгів провокують спекулянтів до спроб “розігріти” курс при будь-якій зручній нагоді. Роблять вони це, підлаштовуючись під поведінку і ситуативні завдання найбільших гравців. Іноді це спрацьовує, іноді – ні, і тоді учасники ринку просто не піддаються спекулятивним спробам “пограти” курсом.
При цьому за рахунок того, що більшість чинників найближчих днів працюють на зміцнення гривні – спекулянти можуть грати не тільки “на підвищення”, але і періодично “на пониження”.
На користь гривні грають: 1) завтрашній аукціон з розміщення гривневих ОВДП; 2) загальний настрій ринку на зміцнення нацвалюти останніх днів; 3) “стабільний” курс на готівковому ринку і деяке зниження котирувань прийому валюти через сезон розпродажів минулого тижня.
Проти: 1) наявність у експортерів гривневих ресурсів від недавніх відшкодувань з ПДВ від держави; 2) зростання ліквідності в банківській системі до 54,1 млрд гривень на коррахунках банків на ранок понеділка, 3) традиційний період репатріації дивідендів в першій декаді місяця у “дочок” іноземних компаній; 4) розміщення Мінфіном, крім гривневих облігацій, і ОВДП в доларах (цей фактор спрацює проти гривні, якщо покупці будуть оплачувати ці папери не за рахунок заведення в країну нової валюти, а за рахунок конвертації раніше отриманої від погашення облігацій гривні, що призведе до зростання попиту на долар на нашому міжбанку).
Тактика НБУ залишиться тією ж. Він буде викуповувати можливий надлишок пропозиції долара на міжбанку, чим утримає курс від істотного просідання навіть при ситуативному надлишку пропозиції. Але якщо курс піде вгору – регулятор не стане “гасити” зростання котирувань, економлячи резерви.
Ми очікуємо на сьогодні низькі обсяги операцій за рахунок ефекту першого дня місяця на тлі спекулятивних спроб похитати курс протягом дня. При цьому, як в бік зростання курсу, так і його зниження. Коридор по долару буде в межах 23,85 – 24,05 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,96 / 23,99
євро – 2636 / 26,38
російський рубль – 0,3729 / 0,3735
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас