В Україні запрацювала одна з найбільших вітряних електростанцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запрацювала одна з найбільших вітряних електростанцій

Енергетика
1440
Енергетична компанія ДТЕК завершила будівництво другої черги Приморської вітроелектростанції на Азовському узбережжі Запорізької області, поруч з селом Ботієве, 200-мегаватної Ботієвської ВЕС, що працює з 2012 року.
Останній з 26 вітрогенератів (зроблені американською General Electric, потужність кожного — 3,8 МВт) вже встановлений і видає в енергосистему країни “зелену” електрику. До цього, у травні, завершили першу чергу, яка розташована в 50 км від другої, поруч з містом Приморськ — ще 26 вітрогенератів. Загальна встановлена потужність станції — 200 МВт.
Будувати Приморську ВЕС збиралися ще з 2011 року. У 2014 проект пригальмували і відновили тільки в 2016 році. За розрахунками компанії, станція щорічно буде генерувати 700 млн кВт-годин. Цього вистачить, щоб забезпечити електроенергією 360 тисяч квартир або приватних будинків. Цікавий факт: діаметр вітроколеса другої черги 137 метрів, першої — 130 метрів, тому друга черга буде видавати на 8% більше електрики. Крім цього, станція сприяє зниженню викидів СО2 на 750 тисяч тонн.
Весь проект обійшовся в 321 млн євро. 180 млн євро — кредитне фінансування від німецьких банків під гарантії експортно-кредитних агентств — німецького Euler Hermes та іспанської CESCE.
Як кажуть в ДТЕК, на Приморській ВЕС реалізовані унікальні технічні рішення, зокрема, там працює перша в Україні “цифрова” підстанція, яка дозволяє провести оцінку обладнання в режимі реального часу і автоматично реагує на пошкодження збої.
“Реалізація цього проекту стала можлива завдяки злагодженій роботі команд з Німеччини, Франції, Польщі та України, — зазначив директор General Electric в Україні В’ячеслав Феклін. – Це інноваційний об’єкт, найкращі турбіни трьохмегаватного класу, потужність їх – 3,8 МВт. І флагманська технологія передачі енергії в мережу, цифрова підстанція, яка забезпечує надійність, якість роботи і відсутність збоїв”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас