Довгобуди потрібно передати місцевій владі, - Парцхаладзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довгобуди потрібно передати місцевій владі, - Парцхаладзе

Казна та Політика
791
Українські недобудови пропонують передати на баланс місцевій владі, щоб ті доводили їх до розуму і вводили в експлуатацію.
Як розповів екс-заступник міністра регіонального розвитку, президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе в коментарі UBR.ua, головне, що необхідно для вирішення питання довгобудів в Україні – це ініціатива місцевої влади в кожному окремо взятому місті.
«Без цього добудовування таких об’єктів за рахунок самих інвесторів або викуп іншим забудовником так і будуть поодинокими випадками. Винятками з правила. Місцева влада повинна брати ініціативу в свої руки і захищати інтереси інвесторів – тих людей, які вклали свої кошти в об’єкт будівництва. Тому що це жителі або майбутні жителі їхнього міста, про яких потрібно дбати”, – говорить Парцхаладзе.
За його словами, зараз місцева влада не має повноважень для ухвалення рішень про добудову проблемних об’єктів.
«Тому під час роботи у Мінрегіоні ми, спільно з КБУ, розробили законопроект, який має запровадити механізм завершення проблемних об’єктів, у будівництво яких залучалися кошти фізичних осіб-вкладників. Зокрема, наділити органи місцевої влади відповідними повноваженнями для можливості їх добудови та контролю за цим процесом», – зазначив Парцхаладзе.
Якщо спростити, документ пропонує діяти за принципом банкрутства забудовників, які допустили заморозку об’єкта, і передавати їх недобудови місцевим органам влади.
У цьому законопроекті прописали:
  • Можливість здійснення органами місцевого самоврядування повноважень щодо формування переліку проблемних об’єктів та вжиття заходів щодо їх добудови, а також організацію зборів вкладників з метою ухвалення відповідного рішення.
  • Можливість проведення конкурсу з вибору нового замовника, який завершить добудову проблемного об’єкта.
  • Економічні стимули для завершення будівництва новими замовниками та можливі джерела фінансування добудови.
«Сподіваюся, що нинішнє Міністерство розвитку громад і територій винесе цей законопроект на розгляд Верховної Ради. Тому що саме це має стати дієвим стимулом для місцевої влади вирішити давнє проблемне питання довгобудів в Україні», – резюмував Парцхаладзе.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас