Закон про «спліт»: що Нацбанк обіцяє лізинговим компаніям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про «спліт»: що Нацбанк обіцяє лізинговим компаніям

Казна та Політика
668
У перехідний період, який триватиме до 1 липня 2020 року, змін в регулюванні для лізингових та факторингових компаній не буде.
Про це заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час зустрічі з представниками цих компаній, повідомляє прес-служба Нацбанку.
Що планують зробити:
  • У перехідний період буде розпочата робота над напрацюванням нового законодавства для ринків небанківських фінансових послуг.
  • Ключовим стане рамковий Закон «Про фінансові послуги», де будуть описані основні принципи роботи ринків, а всі специфічні вимоги будуть закріплені у секторальному законодавстві, яке розроблятиметься у співпраці з представниками ринку та експертами.
  • Застосувати пропорційний підхід до регулювання та нагляду, адже компанії, які працюють не за рахунок депозитів населення та бізнесу, потребують менш жорсткого регулювання. До них ключовими вимогами залишатимуться прозора структура власності, дотримання законодавства про захист прав споживачів та про фінансовий моніторинг.
Плани щодо змін у підходах до ліцензування:
  • Розглядається можливість підходу, за якого ліцензується не кожний вид діяльності окремо, а цілий набір фінансових послуг, які зможе надавати установа.

Довідка Finance.ua:

  • 12 вересня Верховна Рада України ухвалила закон про «спліт», який розділяє функції Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).
  • Законом передбачено, що недержавні пенсійні фонди підпорядкують НКЦПФР. Решту фінансових установ регулюватиме Нацбанк.
  • НБУ отримає повноваження надавати та забирати ліцензії у кредитних спілок, фінансових компаній, ломбардів тощо. Також НБУ встановлюватиме вимоги щодо діяльності небанківських установ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас