В Україні тільки 2-3% IТ-фахівців працюють офіційно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні тільки 2-3% IТ-фахівців працюють офіційно

Фондовий ринок
1293
Кількість працевлаштованих IТ-фахівців відповідно до КЗпП в Україні становить 2-3%, решта працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) або за контрактом.
Про це заявив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” віце-президент по стратегії і технологій GlobalLogic Андрій Яворський.
За його словами, така ситуація склалася через високі податки при офіційному працевлаштуванні – понад 40%.
“На поточному міжнародному ринку така податкове навантаження більше, ніж в Польщі, і фактично порівнянне з Німеччиною. Зрозуміло, чому такі ціни встановлює Польща – вона перебуває в одному законодавчому полі з Європою, в одному правовому полі, є вимоги до General Data Protection Regulation (GDPR), нема кордонів, хороша інфраструктура. При цьому Україна в цьому відношенні сприймається як країна, яка повинна бути “дешевшою”. То який сенс платити такі гроші в Україні, коли їх можна витратити без ризиків на фахівців в тій же Америці чи Європі? І це штовхає компанії на те, щоб співпрацювати з фахівцями як з ФОП”, – сказав він.
Яворський вважає: щоб прискорити в Україні процес переходу від аутсорсингової моделі до продуктової, країні необхідні реформи в економічній політиці і законодавчих актах.
“Нам потрібні інженери, капітал і підприємці. Як мінімум з інженерами у нас все в порядку. Для того, щоб з’явився капітал, необхідні реформи в економічній політиці і законодавчих актах”, – вважає топ-менеджер.
За словами Яворського, щоб з’явилися підприємці, необхідно створити умови, які дозволять припинити їх відтік за кордон. “Коли в Україні з’явиться стабільна економічна політика і можливість залучення капіталу, наші підприємці повернуться і зможуть побудувати багато чого, вже в межах – і на благо – власної країни”, – підсумував віце-президент зі стратегії і технологій GlobalLogic.

Довідка Finance.ua:

  • IТ-компанія “GlobalLogic Україна” – найбільший розробник програмного забезпечення в Україні. Має офіси і понад 4,5 тис. фахівців у Києві, Харкові, Львові та Миколаєві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас