Рада змінила закон про ВАКС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада змінила закон про ВАКС

Казна та Політика
997
Верховна Рада України внесла зміни до закону про Вищий антикорупційний суд, що передбачають його розвантаження і запобігають паралізації його роботи.
За проект закону № 1025 проголосували в другому читанні і в цілому 323 народні обранці.
У порівнянні з першим читанням законопроект практично не зазнав змін: до нього внесли тільки 11 правок технічного характеру.
Варто зауважити, що в суд мали передати близько 3600 справ.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, тільки 5% справ, які повинен отримати суд, розслідувалися НАБУ і “відносяться до категорії справ високопоставленої корупції”.
“Справи будуть розглядатися в суді колегіями в складі трьох суддів, а в апеляційній інстанції – у складі п’яти суддів (чисельність суддів суду становить 38 осіб, з яких 12 – судді Апеляційної палати). Таким чином, після передачі згаданої кількості кримінальних проваджень до суду (3592 провадження, – ред.) виникне ситуація з надмірним навантаженням на суддів”, – йдеться в записці.
З прийняттям законопроекту Вищому антикорупційному суду передаватимуть справи, які раніше розслідували Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.
Згідно із законопроектом, підсудність Антикорупційного суду поширюється на справи, розпочаті після 5 вересня 2019 року (з моменту старту роботи суду, – ред.), а також на справи, які розслідувалися НАБУ і САП.
Від початку роботи Антикорупційного суду у справах, які розслідувалися НАБУ і САП, інші слідчі судді припиняють приймати клопотання і скарги, а інші суди першої інстанції – обвинувальні акти.
Якщо судовий розгляд у справах НАБУ і САП не було завершено до 5 вересня, їх мають передати антикорупційному суду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас