НБУ змінив правила перевірок фінмоніторингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив правила перевірок фінмоніторингу

Казна та Політика
1254
Нацбанк врегулював практику проведення колегіальних зустрічей з представниками фінансових установ при здійсненні нагляду з питань фінансового моніторингу. Зустрічі проводяться до початку перевірки та після її завершення. Також вони можуть проводитися під час виїзної перевірки / дистанційного нагляду (за ініціативою НБУ або установ).
Про це повідомила прес-служба НБУ.
На цих зустрічах сторони можуть обговорити будь-які питання щодо організації проведення перевірок, їх результатів, зафіксованих порушень, виявлених проблем і наданих рекомендацій.
Крім того, змінами передбачено, що представники установ, щодо яких проводилися перевірки, за їх ініціативою або ініціативою НБУ, можуть брати участь в засіданнях комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ.
На цих засіданнях розглядаються попередні результати проведеного нагляду з питань фінансового моніторингу, рекомендації щодо усунення виявлених порушень та пропозиції щодо застосування адекватних заходів впливу.
Присутні на засіданні представники фінансових установ зможуть особисто надати пояснення щодо обставин і виявлених фактів порушень для врахування регулятором при прийнятті колегіальних рішень про заходи впливу в межах повноважень комітету.
Крім цього, НБУ збільшив удвічі – з 10 до 20 календарних днів – термін інформування про початок виїзної перевірки з питань фінансового моніторингу, а також зафіксував завчасне надання учасникам ринку переліку питань, що підлягають виїзній перевірці.
Національний банк передбачив можливість надавати довідку або акт за результатами нагляду з питань фінансового моніторингу в електронному вигляді. Також за результатами співпраці з банківським співтовариством і з метою впровадження ефективних інструментів здійснення нагляду з питань фінансового моніторингу Національний банк затвердив перелік типових форм відповідей на запити, які використовуються з метою проведення виїзних перевірок з питань фінансового моніторингу.
Використання зазначених типових форм дозволить банкам скоротити час на підготовку інформації на запити Національного банку і сприятиме якісному здійсненню нагляду.
Ці зміни передбачені постановою Національного банку № 111 “Про затвердження змін до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширенню зброї масового знищення”. Постанову було прийнято 22 серпня і вона набрала чинності 29 серпня.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас