В Україні скасували депутатську недоторканність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні скасували депутатську недоторканність

Казна та Політика
4151
Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроект №7203, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів.
Документ передбачає скасування недоторканності з 2020 року. Закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.
Перед голосуванням до нардепів звернувся Президент Володимир Зеленський, закликавши їх виконати передвиборні обіцянки і скасувати недоторканність.
“Я звертаюся зараз до всіх депутатів Верховної Ради України: просто зробіть те, що ви обіцяли довгі роки людям. Зняття недоторканності вимагає зараз 90% громадян України. Я дуже не раджу вам перевіряти достовірність цієї цифри наживо і дивитися, скільки завтра з них прийде під стіни Верховної Ради України”, – сказав президент.
Законопроект ще восени 2017 року зареєстрував Петро Порошенко, запропонувавши скасувати імунітет з 2020 року. Нардепи направили цей документ разом з альтернативним проектом, внесеним групою депутатів, на оцінку Конституційного суду. Обидва документи були визнані КСУ такими, що не суперечать Основному закону. Разом з тим КСУ висловив свої зауваження щодо можливого втручання у діяльність депутатів після скасування імунітету.
Суть документа зводиться до вилучення з 80 статті Конституції двох частин, у яких йдеться про гарантії депутатської недоторканності і неможливості затримати, заарештувати і притягнути нардепів до кримінальної відповідальності без згоди Верховної ради.
“Внести зміни до статті 80 Конституції України, виклавши її у такій редакції: стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп”, – сказано в тексті документа.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас