Порядок обчислення пені за прострочення аліментів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порядок обчислення пені за прострочення аліментів

Особисті фінанси
1848
Верховний Суд України зробив два правових висновки щодо порядку обчислення пені у разі виникнення заборгованості зі сплати аліментів. Судді постановили вираховувати розмір неустойки, виходячи із загальної кількості прострочених днів.
Відповідне рішення було ухвалено у справі № 333/6020/16-ц.
Верховний Суд України зазначив, що неустойка у вигляді пені обчислюється у відсотках від суми невиконаних зобов’язань, які виникають у боржника щомісяця, тому пеня обчислюється за прострочення кожного зобов’язання окремо.
Розмір пені за місячним платежем розраховується так:
  • Заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати та помножити на 1%.
  • Тобто, заборгованість за місяць х кількість днів заборгованості х 1 %.
За цим правилом обраховується пеня за кожним простроченим місячним платежем.
Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним платежем.
У разі виплати аліментів частинами:
  • якщо такі часткові платежі вчинені протягом місяця, у якому повинні сплачуватися аліменти, і їх загальна сума становить місячний платіж, визначений у рішенні суду про стягнення аліментів, вважається, що той з батьків, який повинен сплачувати аліменти, виконав ці зобов’язання.
Якщо місячний платіж сплачено не у повному розмірі:
  • пеня буде нараховуватися з першого дня місяця, наступного за місяцем сплати чергового платежу, на різницю між розміром, який мав бути сплачений на утримання дитини, та розміром фактично сплачених аліментів з урахуванням строку прострочення та ставки пені – 1 %.
Якщо заборгованість зі сплати аліментів погашено частково в іншому місяці:
  • визначення пені на заборгованість зі сплати аліментів розраховується з урахуванням розміру несплаченої частки аліментів за певний місяць із дня сплати частки місячного платежу і до дня, який передує дню погашення заборгованості за відповідним місячним платежем, помножену на 1 %.
Строк прострочення вираховується з урахуванням раніше зазначеного правила і починає перебіг з першого дня місяця, наступного за місяцем внесення періодичного платежу, до дня, який передує дню сплати заборгованості.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас