Міжбанк: що буде розхитувати котирування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: що буде розхитувати котирування

Валюта
1196
Вівторок на валютному ринку пройде дуже динамічно і з загальним настроєм на розхитування котирувань. Причому не тільки в бік їх зростання. Основними причинами такої ситуації є всього три, але дуже вагомі чинники:
1) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Сьогодні аукціон, і пропонованих чиновниками облігацій за номіналом лише на 3 млрд гривень – явно на всіх охочих не вистачить. Тим більше, що строки цих паперів одні з найпопулярніших серед нерезидентів – 182 дні (півроку), 329 днів (фактично рік) і 826 днів (більше 2-х років). Мінфінівці розраховують створити серйозну конкуренцію на цьому аукціоні і на цьому знизити вартість таких залучень для бюджету. Для валютного ринку з одного боку – низькі обсяги аукціону призведуть до зменшення пропозиції валюти на міжбанку (нерезидентам немає потреби продавати багато валюти під цей аукціон), з іншого – призведе до волатильності курсу. Частина іноземців, хто “пролетить” з аукціоном, захочуть відразу “повернутися в долар”, що створить попит на валюту в другій половині дня і може істотно похитати курс;
2) Господарські операції великих клієнтів і майбутні бюджетні платежі. Експортери “налякані” падінням котирувань міжбанку останнього місяця і налаштовані активно боротися за курс в бік його зростання. З іншого боку – їм необхідно фінансувати свою поточну гривневу діяльність, що не дає їм можливості довго “упиратися” за курсом і змушує активно продавати валюту. Побоювання подальшого зниження котирувань робить їх більш поступливими на міжбанку, а наближення термінів сплати податків і авансів персоналу тільки підсилює цю тенденцію. А імпортери зараз користуються моментом і намагаються закривати свої поточні валютні контракти тільки на мінімальних котируваннях. Все це психологічно підтримує гривню на міжбанку, але періодично призводить до ситуативних перекосів попиту і пропозиції на торгах в моменти виходу на ринок найбільших гравців;
3) Дії Нацбанку і спекулянтів. Зі спекулянтами все просто. На такому ринку вони будуть працювати «в дві сторони» зі спробами похитати курс в моменти ситуативних перекосів попиту і пропозиції.
А от з НБУ складніше… У випадку ситуативного надлишку пропозиції долара – ми знову побачимо на торгах регулятора з викупом долара через “тихий” Matching. Але для формування тренда на міжбанку і головне – курсоутворення – надзвичайно важлива ціна викупу цього надлишку Нацбанком. Саме це і буде формувати цінники на торгах і опосередковано впливати і на готівковий ринок.
Але в цілому – виходи регулятора на торги з викупом долара утримають його котирування від обвалу на міжбанку навіть в разі істотного зростання пропозиції валюти.
Обмінники продовжать працювати «з обороту» і частково залишаться заручниками поведінки міжбанку. Але відштовхуватися при виставленні котирувань фінансисти будуть все ж таки від реального попиту і пропозиції на валюту.
За рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП «Мінфін» на сьогодні прогнозує обсяги торгів в межах 410-430 млн доларів при здійсненні до 540-600 угод і коридор по долару 25,05-25,25 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,19 / 25,22
євро – 28,26 / 28,28
російський рубль – 0,3836 / 0,3843
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас