Експерт розповів, чого чекати від курсу долара після виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, чого чекати від курсу долара після виборів

Валюта
6145
Президентські і парламентські вибори на ситуацію з курсом впливають мінімально, заявив економіст Андрій Новак.
“Тому що як до президентських виборів були різні очікування, так і після, але вони зазнали краху. Були невеликі коливання гривні і більше в бік зміцнення, ніж девальвації”, – підкреслив він.
Він пояснив, що на валютному ринку відбуваються звичайні процеси – курс трохи зміцнюється, потім іде девальвація. “Але амплітуда цих коливань в межах звичайних щоденних торгів на міжбанку, що потім відображається на готівковому курсі. І після парламентських виборів я не очікую особливих стрибків курсу гривні, для цього немає вагомих економічних і фінансових підстав. Новообраний президент разом зі своєю командою заявив, що співпраця з Міжнародним валютним фондом буде тривати – ніяких різких рухів Україна не робитиме. І з боку МВФ пролунали сигнали, тобто, як мінімум буде завершена чинна програма фінансової допомоги стенд-бай. А після цього буде йти мова про нову програму. Співпраця продовжиться”, – пояснив експерт.

Картки для тих, хто багато витрачає

За його словами, особливих фінансових зривів не передбачається, тому підстав для несподіванок на валютному ринку немає. “Але, звісно, багато залежатиме від того, як поведеться новий уряд, сформований після парламентських виборів. А також – якою буде політика Нацбанку і чи буде там змінюватися керівництво. Але думаю, що різких кроків не очікується”, – додав Новак.
Нагадаємо, за словами глави Національного банку України Якова Смолія, політична невизначеність не вплинула на валютний ринок України, і курс гривні формується виключно під впливом ринкового попиту і пропозиції. Факторами зміцнення гривні останнім часом він назвав сприятливі умови для українського експорту, приплив інвестицій від нерезидентів у боргові папери України, в результаті чого зросла пропозиція валюти на ринку.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас