СБ: Необхідно зупинити підвищення зарплат в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Необхідно зупинити підвищення зарплат в Україні

Казна та Політика
5684
Для України зараз дуже важливо зупинити стрімке зростання мінімальної заробітної плати, а також підвищення зарплат в державному секторі, до завершення реформування в економіці.
Про це розповіла економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”.
“Зараз дуже важливо зупинити стрімке зростання мінімальної заробітної плати до того моменту, поки не буде завершено основні структурні реформи в економіці. Крім того, будь-які підвищення заробітних плат і надбавок у державному секторі поки теж небажані, оскільки в кінцевому підсумку вони матимуть негативні наслідки для економічного зростання. Тобто чистий економічний ефект від них буде негативним: обмежена кількість населення виграє від збільшення своїх доходів, тоді як решта економічних агентів постраждають”, – зазначила Головач.
За її словами, заробітні плати зростають виключно за рахунок підвищення продуктивності праці, в Україні ж це зростання відбувається при збереженні рівня продуктивності, тому попит всередині країни збільшується набагато швидше, ніж пропозиція встигає на нього відреагувати.
“Якби наші виробники мали можливість відреагувати на зростання попиту швидко, не було б жодних проблем. Але у них не було такої можливості, тому що НБУ, реагуючи на інфляційні тиски, змушений був підняти облікову ставку, що зробило гроші дорогими. А якщо внутрішні виробники не змогли задовольнити зростаючий попит населення, то його буде задовольняти імпорт, що і призвело до поглиблення наших проблем із зовнішньоторговельним балансом”, – пояснила економіст.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас